/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/m_pohojoisaho3.jpg
Efter 63 kortidskontrakt fick Marcus Pohjoisaho äntligen fast anställning. Men glädjen var kort. Dagen efter sades han upp. Foto: Sofi Piehl.

Ena dagen fick Marcus Pohjoisaho tillsvidareanställning av Textiliatvätten i Rimbo. Nästa dag sades han upp.
 
Marcus Pohjoisaho, 22 år, har haft 63 korta anställningskontrakt av Textilia tvätt & textilservice AB i Rimbo under knappt fyra år.

– Det är syniskt att man utnyttjar människor på det här viset. Det måste vara något slags rekord, säger Simon Engström, klubbordförande i IF Metall på Textilia, till LO-Tidningen.

Nyligen fick Marcus Pohjoisaho, med fackets och lagens hjälp, en tillsvidareanställning. Dagen därpå blev han uppsagd.

– Jag känner mig lurad och utnyttjad. Här trodde jag att jag äntligen skulle kunna tänka lite framåt och så blir det så här, igen, säger Marcus Pohjoisaho.

Facket vill ha vikariepool
Enligt företaget så finns det inget konstigt med att en processindustri behöver ett antal människor som kan jobba kortare tid för att täcka upp för sjukfrånvaro med mera. Korttidskontrakten fyller alltså en funktion. Facket tycker att det rätta vore att upprätta en vikariepool.

– Det finns ett konstant behov av vikarier. Jag skulle uppskatta att det är runt tio korttidskontrakt som upprättas varje vecka, året om, säger Simon Engström.

– Företaget sa upp 35 personer för inte så länge sedan. Nu jobbar nästan alla på vikariat. Det är så här som de gör, säger Marcus Pohjoisaho.

Anställs dag för dag
Till Norrtelje Tidning säger platschefen Per Erik Nilsson att det inte är aktuellt med någon fast vikariepool. Han hävdar att det är den enskilde som avgör om han eller hon vill ta ett vikariat för en dag – eller inte.

– Det är upp till den som blir tillfrågad att avgöra om det är tryggt eller otryggt, säger han till tidningen.

– Det är otroligt dumt att säga så. Då vet man inte hur verkligheten ser ut. Tar man inte erbjudandet så blir man avstängd från a-kassan, säger Marcus Pohjoisaho.

Du har aldrig funderat på att flytta eller ta ett jobb någon annanstans?

– Det är klart att jag har. Men det är inte så lätt att flytta. Ska jag göra det så behöver jag lägenhet och lån. Men det går inte att få utan fast jobb. Visst, det är klart att min tjej som har fast jobb skulle kunna hjälpa mig. Men jag tycker inte att det är schyst att hon får stå för allt, säger han.

Simon Engström tror att företaget agerar på det här viset för att det ska se bra ut om det skulle bli aktuellt med försäljning.

– Det är min personliga teori att de vill att det ska se bra ut i papperna. Det är lättare att sälja ett företag som inte har så många anställda, säger han till LO-Tidningen.

Kommer den här artikeln att påverka dina möjligheter att få fortsatt jobb på Textilia?

– Det vet jag inte. Jag tror inte att de gillar mig direkt. Men det struntar jag i. Jag vill berätta hur de behandlar folk. Att folk ska få veta hur de behandlar folk, säger Marcus Pohjoisaho.

FAKTA: Lagen om anställningsskydd
Allmän lagstiftning om anställningsskydd infördes i Sverige 1974. Lagen om anställningsskydd (las) är från 1982.
Las gäller för i stort sett anställda. En vikarie får efter tolv månader förtur till fast jobb om han eller hon har tillräckliga kvalifikationer.
Enligt las gäller också turordningsregeln: sist in — först ut. Den får frångås i avtal med facket.