Hela förra veckan satt Handels och arbetsgivaren Ica i förhandlingar om ett nytt arbetstidsavtal för de anställda på lagret i Hacksta, i Västerås. Men i fredags avslutades förhandlingarna i oenighet. Nu ser det ut som om Arbetsdomstolen får avgöra tvisten.

Stötestenen har framför allt varit ersättningen för lördagsarbete. Ett arbete som tidigare inte har varit schemalagt. En åtgärd som nu arbetsgivaren har genomfört.

– Vårt krav var 100 procents skiftersättning på lördagar efter klockan tolv, vilket vi haft tidigare, sa klubbordföranden Daniel Björklund till LO-Tidningen i en tidigare intervju.

Det kravet har kvarstått.

”Jag har uppfattningen att Ica bara har förhandlat med oss för att medarbetarna ska tröttna på att ”maska” och återgå till arbetet”, skriver den lokala Handelsklubben på sin hemsida.

Handels säger nej
Enligt fackklubben har Ica bara varit villigt att förhandla om höjda ersättningar för de anställda som arbetar förskjuten tid under dagtid. Det vill inte Handels gå med på, säger Daniel Björklund.

”Hade vi valt att göra en överenskommelse med företaget om bara dagtid så var risken för att Ica bara skulle flytta på den ”dyra” dagtidspersonalen till det billigare skiftet på samma sätt som Ica gjorde när det blev billigare att jobba lördagar än söndagar. Vilket skulle ha gett oss en ökad osäkerhet i hur vi skulle kunna komma att jobba runt storhelger eftersom Ica kan göra schemaändringar med minst 14 dagars varsel”, skriver klubben på sin hemsida.

Överväger att stämma Ica
Utöver denna konflikt så överväger den lokala klubben att stämma Ica ytterligare en gång till Arbetsdomstolen.

Förra veckan lämnades, som LO-Tidningen berättat tidigare, det in en stämning gällande ersättningen för lördagsarbete i köttpacken.

”Vi anser att Ica inte hade rätt att schemalägga medlemmarna under påskhelgen eftersom vi inte har haft någon lokal överenskommelse om det. Risken är stor att det kommer att bli nästa stämning mot Ica i Arbetsdomstolen”, skriver Daniel Björklund på klubbens hemsida.

Läs också: artikeln "Ica stäms av Handels", 2/4 2008