/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/facketiskolan_1_1408.jpg
Här pågår ett rollspel. Eleverna i gymnasieklassen jobbar på den tänkta bilfabriken. I mitten sitter Rickard Almqvist. Foto: Erik Abel.

IF Metall i Göteborg ger sig ut bland eleverna på yrkesprogrammen och berättar om vad facket är. Ett nödvändigt arbete, säger de inblandade.

En efter en släntrar grabbarna in. För det är bara grabbar som är med. I varje fall bland tvåorna från industriprogrammet vid YTC Lindholmen som ska vara med under den fackliga informationsdagen vid SKF i Göteborg.

– Det brukar gå bra. Vi har bra samarbete med skolan och det går oftast smidigt. Men någon gång har vi haft en klass från någon annan skola som vägrat göra någonting. De har skrivit en lapp som det står semester på och bara slappat. Då blev jag förbannad, säger Angelica Teiffel, ordförande i ungdomskommittén för IF Metall i Göteborg.

Nyttig chans att lära
Samarbetet mellan skolan och IF Metalls ungdomssektion har pågått under flera år. Det är ett bra samarbete, tycker informatörerna. Många unga vet inte vad facket är eller gör, och här får de chansen att veta lite mer.

– Vi har kontakt med klasserna under alla tre åren. Så när de går ut borde de veta lite mer. Jag önskar att jag själv hade haft den kunskapen när jag började jobba, säger Anneli Svensson från ungdomssektionen.

Prövar olika roller
Under den här dagen kommer eleverna bland annat få göra ett rollspel där några blir chefer, några bli fackombud och några blir jobbare. Ett påhittat företag bygger bilar. Men efter en stund dyker det upp problem.

– Meningen är att eleverna ska få en liten insikt i vad som krävs för att skapa bättre förhållanden på en arbetsplats. Att det är tillsammans som det går att göra någonting, säger Kristofer Bergman, från IF Metalls ungdomskommitté.

Det är många åsikter som flyger genom luften. En del hårda ord också. Men stämningen är rätt skön. I uppgiften ingår också att tävla med en annan grupp om att bygga flest bilar som ska falla ”marknaden” i smaken.

– Fan du är helt värdelös att klippa. Fattar du inte hur man gör? gastar Jim Brandt.

– Snacka inte så jävla mycket. Jobba nu, svarar klasskompisen Andreas Eriksson, chef för dagen.

Facket fixar lönerna
Klassen vet egentligen inte så mycket om vad facket gör eller kan göra. Några idéer har de ändå. Som att facket hjälper till när någon får problem. Kan vara något. Som att facket fixar till lönerna. Kan vara något.

– Men jag har egentligen inte den blekaste aning om vad de gör, säger Niclas Öhlander, som blir fackrepresentant under dagen.

Att det behövs information om facket tycker elevernas lärare är alldeles klart. Det finns lite i läroböckerna som ger handledning.

– Vi har en del genomgångar om arbetsmiljö och vilka lagar som gäller för arbetslivet. Men den här dagen ger konkreta tips. Det är bra. För många vet väldigt lite om sina rättigheter, säger Christer Grund, lärare på YTC Lindholmen.

– Nä nu säger jag upp mig! Fan här sitter jag och klipper och klistrar som värsta småungen. Och så tar de kort samtidigt. Ge mig en riktig svets eller något, utbrister Hampus Wiklander högt.

Mycket jobb återstår
Ett stort garv. Det är stimmigt på ett kul sätt. Efter ett tag så fattar de flesta vad övningen handlar om. För att få något så måste man ge något. Det är vad en förhandling handlar om.

– Jag har jobbat med facket i sommarland en del och sett hur illa det kan vara. Många unga som får vara med om en massa konstiga saker. Jag kommer ihåg tjejen som jobbade på Pressbyrån och jag frågade om hon hade fått något anställningsbevis. Det hade hon väl, sa hon. Men det hade nog gått ut. Det är många som inte vet vad som gäller. Jag tror att facket måste ut mer bland unga, säger Angelica Teiffel.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/facketiskolan_2_1408.jpg
– Jag tror att facket måste ut mer bland unga, säger Angelica Teiffel, ordförande i IF Metalls ungdomskommitté i Göteborg.

Vill maxa lönen
Albin Johansson tror att det är bra med facket. Han vet inte så mycket om det. Men det är bra när han kommer ut på jobb.

– Jag vill ju tjäna så bra som man kan. Då är det bra att det finns avtal. Det har jag lärt mig i dag. Att man inte ska tjäna sämre än si och så mycket. Att det är bra att det finns ett avtal där man jobbar.

Efter rollspelet är det studiebesök på SKF och summering av dagen. Eleverna och ungdomssektionen diskuterar vad de har lärt sig.

– Ingen förväntar sig att det ska vara solklart för alla. Men att några ska ha fått upp ögonen för att facket är bra att ha när man börjar
jobba är ett mål. Så brukar det också vara, säger Angelica Teiffel.

– Att du tänker lite på vad vi har lärt när du får ditt förstå jobb eller är ute på praktik är en annan viktig sak, säger Alexander Petrusevski från ungdomskommittén.

Fattar att det funkar
Kommer killarna att gå med i facket då? Ingen vet säkert i dag. Men en del tror att det kommer bli så när de väl börjar jobba.

– Jag vet inte om jag ska gå med. Men jag fattar att facket är bra, säger Albin Johansson.

Ungdomssektionen kommer att fortsätta med sitt arbete. Det står helt klart. Att vara ung på arbetsmarknaden innebär att du är
sårbar. Du saknar erfarenhet och vet inte vad du har f&oum
l;r rättigheter. Så länge det är så kommer dagar som denna att behövas. Det är gruppen eniga om.

– Sen är det riktigt kul att få berätta varför man ska vara med i facket. Och för varje gång får man slipa argumenten. Det är många som ställer kloka frågor, säger Angelica Teiffel.

Läs också: artikeln "Unga på yrkeslinjer har bäst fackkoll", 7/4 2008