/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/E_Carlsen_1408.jpg
Elisabeth Carlsen har förlorat mycket av tilliten till facket. Men hon är fortfarande medlem i IF Metall. Foto: Tommy Lundkvist/NSD.

– Vi har stått ensamma mot företaget och facket. Och sen så undrar man varför facket tappar medlemmar. Jag tycker att det är skandal hur de har agerat. Därför är jag glad att vi fick rätt i tingsrätten, säger Elisabeth Carlsen i Boden.

Bakgrunden är följande: 2005 tog företaget Textil Service AB över tvätteriet efter Berendsen i Boden. Detta efter att företaget varit på väg att läggas ned. Textil Service ville minska personalstyrkan. I normala fall skulle las gälla. Men så blev det inte för tio personer. Sedan dess har gruppen drivit sin kamp om jobben och den 22 februari fick de rätt i Luleå tingsrätt. Utan hjälp av sitt fackförbund.

Förtalad och förföljd
Under åren har många hårda ord fällts. Gruppen anser sig illa behandlad av både sitt fack och företaget. De tycker inte att de fått någon hjälp alls. Den lokala klubb­ordföranden Anders Holmberg tycker att han har blivit förtalad och förföljd. Han funderar på att stämma de tio för ärekränkning.

– IF Metall och företaget förhandlade bort våra jobb. Vi är tio personer som hade jobbat där mellan nio och fyrtio år. Jag är alldeles övertygad om att det handlade om att få bort den som har varit­ sjukskriven emellanåt. Det är för­nedrande, säger Elisabeth Carlsen.

Svalt stöd
Anders Holmberg har en helt annan bild. Han har svårt att hålla tillbaka känslorna när han talar med LO-Tidningen:

– Jag tycker att det är helt vansinnigt att de ska få pengar om de inte vill arbeta. De avdelningar som de jobbade på finns inte ens kvar i dag, och det var först när det blev aktuellt med uppsägningar som de blev beredd att jobba med annat, säger han.

När det stod klart att de tio skulle bli av med sina jobb så kontaktade de IF Metall både regionalt och centralt, men stödet var svalt, enligt Elisabeth Carlsen.

– Vi ville ha vårt ärende prövat i Arbetsdomstolen. Men förbundet ställde inte upp med stöd eller rätts­hjälp. Jag uppfattar det som om man skyddar varandra.

Borde överklagat
Anders Holmberg vill egentligen lämna det hela bakom sig. Men han är helt säker på att gruppen skulle ha förlorat i AD. Egentligen tycker han att företaget skulle ha överklagat domen i tingsrätten.

– Det har varit jobbiga år för mig, företaget och våra medlemmar på Textil Service. Att jag skulle vara en sådan skitstövel tror jag ingen tycker. Jag blev nyligen omvald som ordförande här, säger han.

Elisabeth Carlsen har inte hört någonting från sina forna arbetskamrater. Och hon berättar att det enda fackliga stödet kommit från Gruvtolvan:

– Och där är vi inte ens medlemmar, säger hon.

Stannar av vana
Elisabeth Carlsen har förlorat mycket av tilliten till facket. Men hon är fortfarande medlem i IF Metall.

– Ja, visst är det lite konstigt! Men det finns saker som är bra med facket. Därför är jag kvar. Det är kanske av gammal vana. Jag har ju varit med i trettio år, säger hon.

Att det skulle kunna gå att kringgå las-listan eftersom det var ett nytt företag som tog över har alltså Textil Service fått backning på av Luleå tingsrätt. Företaget har dömts att betala 25.000 kronor i skadestånd till var och en. Dessutom ska företaget betala skadestånd för förlorad arbetsinkomst.

– Det visar att vår kamp inte var förgäves. Det visar också att trygghetslagarna är att lita i Sverige och att rättssamhället också fungerar. Men det tycker jag att vårt fackförbund kunde ha hjälpt oss med, säger Elisabeth Carlsen.

Följt fallet
Anders Holmberg tycker att förbundet har hjälpt gruppen med allt som det kan. Vid en förhand­ling erbjöds tvätteriarbeterna 75.000 kronor var. Ett erbjudande som de tackade nej till. Tomas Lundmark från IF Metall i norra Västerbotten är kanske den ombudsman på regional nivå som har följt fallet bäst.

– Jag måste säga att jag blev överraskad att alla tio fick rätt. Det är väl bara att gratulera dem. Men personligen tycker jag ändå inte att vi har gjort något fel i sammanhanget. Visst, det var fel i den lokala förhandlingen om avsteg från las-listan. Men det justerades ju senare.

Han förstår att gruppen är be­sviken på facket.

–  Men jag kände redan från början att det fanns en misstänksamhet mot oss. Då är det svårt att finna förtroende, säger han.

– Och vore det inte för Anders Holmberg så skulle det inte finnas någon tvätt i Boden i dag, säger Tomas Lundmark.

Skriver brev
Åtta av de tio personer som har tvistat utan fackets stöd har nu skrivit ett brev direkt till LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin där hon ska svara på två frågor.

– Vi vill veta hur LO ser på IF Metalls agerande och om det finns någon chans till upprättelse för oss, säger Elisabeth Carlsen.