/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/a_eklund2_1408.jpg
Vårdförbundets ordförande Ann-Karin Eklund säger att förhandlingarna har varit svåra. Foto: Anna Wahlström.

Vårdförbundets varsel om konflikt berör både kommunala arbetsgivare och landstingsarbetsgivare i nio landsting.

– Det speciella med vårdkonflikter är att de alltid kommer att drabba tredjeman. Det går inte att undvika. Det är aldrig trevligt att varsla men vi finner det nödvändigt, säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande.

Nio landsting drabbas av konflikt när Vårdförbundet varslar i dag, fredag. Det blir strejk måndag den 21 april.

3.500 medlemmar i Skåne, Västmanland, Halland, Östergötland, Stockholm, Värmland, Västerbotten, Västra Götaland och Uppsala berörs.

– Vi har haft diskussioner och har tagit upp grupper där vi bedömer att det fått effekt i förhandlingarna, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg om varslet.

Arbetsgivarna fick besked om konfliktåtgärderna klockan fyra på eftermiddagen i dag, fredag.

Tillbaka på ruta ett
Den spontana kommentaren från arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är att Vårdförbundet agerar oansvarigt.

Utvecklingen innebär att parterna är tillbaka på samma punkt som när förhandlingarna inleddes, konstaterar arbetsgivarnas förhandlare Ingela Gardner Sundström i en intervju med TT.

– Vi är tillbaka på ruta ett igen, säger hon.

Arbetsgivarna sa ja
SKL sa förra helgen ja till medlarbudet som innehöll löneökningar på minst 4 procent 2008, minst 2,5 procent 2009 och minst 2 procent 2010. I budet, som facket alltså förkastade, fanns också (enligt uppgifter från SKL) en lägstalön på 21.500 för sjuksköterskor med ett års erfarenhet.

Medellönen i Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker, är i dag 23.900 kronor. Avtalet för de cirka 90.000 vårdanställda i kommuner och landsting gick ut i måndags.