Inhyrd personal på Whirlpool i Norrköping får dela på miljonbelopp när de får ut ersättning för två års arbetstidsförkortning i efterskott.

– Vi uppskattar att det rör sig om sammanlagt mellan en och två miljoner kronor, säger Jan-Olov Johansson, ombudsman på IF Metall norra Östergötland.

Whirlpool i Norrköping har under flera år hyrt in personal från bemanningsföretaget Pema. Enligt bemanningsavtalet ska inhyrd personal ha samma villkor som de fast anställda på företaget där de för tillfället jobbar.

På Whirlpool gäller teknikavtalet som ger de anställda en arbetstidsförkortning på 94 minuter i veckan. Arbetstidsförkortningen kan tas ut i pengar eller i tid, men de inhyrda fick ingen ersättning alls.

Centrala förhandlingar
Felet upptäcktes i somras när en av de inhyrda kontaktade IF Metall. Under hösten förhandlade facket med företaget, men frågan kunde lösas först genom centrala förhandlingar.

– Företaget gick med på att reglera det här två år tillbaka för alla som varit uthyrda till Whirlpool. Dessutom betalar de ytterligare 350.000 kronor för dem som jobbat på Whirlpool under 2005 och 2006, men det är inte klart än hur den summan ska fördelas, säger Jan-Olov Johansson, ombudsman på IF Metalls avdelning i norra Östergötland.

Hur mycket pengar det blir vet Jan-Olov Johansson inte än, men han uppskattar beloppet till mellan en och två miljoner. Det är inte heller klart hur många personer som ska dela på pengarna. Nu arbetar ett 30-tal Pemaanställda på Whirlpool, men sammanlagt kan det rör sig om upp mot 200 personer under de senaste åren, enligt facket.

Vanligt med fel lön
Att anställda på bemanningsföretag får fel löner och ersättningar är ganska vanligt, enligt Jan-Olov Johansson. Bara i norra Östergötland har IF Metall drivit ett antal fall de senaste åren, och de blir allt fler i takt med att bemanningsbranschen växer.

– Vi har försökt höja medvetenheten om vad som gäller för bemanningspersonal och har haft ganska många fall som det här, säger Jan-Olov Johansson.

Problemen gäller oftast att räkna om bemanningspersonalens timlön till industrisektorns månadslön. Skiftgång, helgtillägg och arbetstidsförkortningar gör omräkningen extra besvärlig.

– Det gäller verkligen att ha extra koll så att man får rätt lön om man jobbar som uthyrd. Om inte en anställd kontaktat oss hade det här aldrig rullats upp och de inhyrda på Whirlpool hade inte fått sina pengar, säger Jan-Olov Johansson.

Läs också: mer om bemanningsjobb och hela avtalet