/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/bobylund_1_1408.jpg
Bo Bylund. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Bo Bylund fick sparken av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

– Jag tycker det är sorgligt, sa Bo Bylund på en pressträff i dag fredag.

Bo Bylund fick beskedet av Sven Otto Littorin i går eftermiddag, vid vad han trott skulle bli ett rutinartat möte med statsekreteraren Eva Uddén Sonnegård. En ny chef för arbetsförmedlingen ska vara på plats efter sommaren och i nästa vecka utses en tillförordnad chef för verksamheten.

"Någon kritik mot mitt ledarskap framfördes inte. Något utrymme för diskussion fanns inte", skriver han i en kommentar.

Vill fortsätta
Bo Bylund gör ingen hemlighet av att han helst velat fortsätta.

– Jag tycker att det är helt fel tid att byta generaldirektör. Vi är inne i en uppstart med en helt ny organisation och stora sparbeting, sa han på pressträffen.

Han är nöjd med sin insats  och har svårt att se några motiv till att han får sparken.

– Vi når goda resultat. 40 procent av dem som skriver in sig på Arbetsförmedlingen får nytt jobb inom 90 dagar.

Tidigare kritiserad
Bo Bylund fick tidigare kritik av de borgerliga partierna som anklagade Ams för att frisera siffrorna för arbetslösheten. Fredrik Reinfeldt kallade honom för "socialdemokratisk valarbetare". Men själv anser han att hans politiska bakgrund inte påverkat arbetet som generaldirektör.  

– Som myndighetschef förverkligar man den politik som finns. Uppgiften är att på bästa sätt genomföra de beslut som regering och riksdag tar.

Arbetsmarknadsministern säger att Bo Bylund har gjort ett gott arbete med omorganisationerna men att han nu är "rätt man på fel plats".

– Arbetsförmedlingen har genomgått en mängd stora förändringar och nu när omorganiseringen börjar sätta sig börjar det bli dags att hitta en ny ledning. Det är egentligen ganska odramatiskt. Vi hoppas ha hittat en ny ledning i början av hösten, säger Sven Otto Littorin till TT.

Facket vänder sig mot beslutet
Men facket vänder sig mot det politiska beslutet. Heike Erkes, ordförande för Sacomedlemmarna i Arbetsförmedlingen, tycker att tidpunkten är olämplig.

– Det här är illa hanterat. Det blir stora konsekvenser dels internt inom Arbetsförmedlingen, dels gentemot kunder som kommuner och arbetstagare. Det kommer att skapa en situation med stor osäkerhet och en arbetsförlamning, säger hon.

Även Sekos ordförande Janne Rudén är kritisk.

– Om man plockar väck Bo Bylund riskerar man att rasera hela det arbete som hela organisationen jobbat med under ett år, säger Rudén till TT.

FAKTA: Bo Bylund är utbildad jurist. Han har tidigare arbetat vid LO:s rättsskydd, som förbundsjurist och förbundssekreterare vid Svenska metallarbetareförbundet. Han har varit statssekreterare i arbetsmarknadsdepartementet, generaldirektör för Arbetarskyddsstyrelsen (nuvarande Arbetsmiljöverket) 1994–1997 och generaldirektör för Banverket 1997–2005. 2005 utsågs han till generaldirektör för Ams och från 2008 för den nya myndigheten Arbetsförmedlingen.