I tre dagar har de runt 90.000 medlemmarna i Vårdförbundet varit utan avtal. Trots att förbundsstyrelsen sammanträtt i två dagar har inget beslut fattats om hur facket ska gå vidare.

– Vi är nu i ett intensivt skede där vi analyserar situationen och planerar för olika alternativ. Ett av alternativen vi står inför är konflikt, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund, i ett pressmeddelande.

I morgon, fredag, förmiddag ska Vårdförbundet träffa medlarna för första gången sedan förbundets extrakongress sa nej till slutbudet i söndags. Efter mötet ska förbundsstyrelsen åter sammanträda för att fatta beslut om nästa steg. Antingen kan förbundet återgå till förhandlingsbordet, med eller utan medlarnas hjälp, eller också kan facket varsla om stridsåtgärder.

Kampviljan hos medlemmarna, som arbetar som sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker är stor. Det vill ha rejäla lönelyft för att uppvärdera statusen för sina yrkeskårer. 

Sjuksköterskorna har ett löneuppror på internet där de hotar med att säga upp sig den sista april om arbetsgivarna inte höjer deras löner med flera tusen. Hittills har drygt 9.000 yrkesverksamma skrivit under upproret, som inte stöttas av facket eftersom massuppsägningar är en otillåten stridsåtgärd.

I början av nästa vecka ska styrelsens beslut och tankar om varsel eller förhandlingar förankras i förbundsrådet, som består av representanter från avdelningarna.