Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin drar av för städning i hemmet. Hans skatt sänks med  2.662 kronor.

Sven Otto Littorin låter genom sin pressekreterare hälsa att han anlitat städhjälp i hemmet en gång varannan vecka under andra halvåret 2007, men vill i övrigt inte kommentera avdraget.

Littorins inkomst för 2006 var 986.700 kronor. Han var en av dem som sände in sin ansökan om avdrag för hushållsnära tjänster redan före den 1 februari i år.

Därefter har kollegan finansminister Anders Borg skjutit upp sista ansökningsdag till den 2 maj, samtidigt som deklarationen ska vara inlämnad.

Det kan alltså komma in ansökningar även från andra ministrar.

Kanske avtalsenligt
Hur bra betalar då Sveriges arbetsmarknadsminister för sin städning?

Skatteavdragen som beviljas är hälften av den faktiska kostnaden. Sven Otto Littorin har alltså betalat 5.324 kronor för städningen. Om städningen pågått kontinuerligt varannan vecka under hela andra halvåret 2007 innebär det en utgift, efter arbetsgivaravgifter, på 278 kronor per tillfälle.

– Det låter inte orimligt, men det beror på vad som ingår i städningen och hur stort han bor, säger Gesa Markusson på Fastighets avdelning 1 i Stockholm.

– Den lägsta städlönen i dag ligger på knappt 97 kronor i timmen, så det skulle räcka till lite drygt 2,5 timme per tillfälle.

Littorin skulle därmed betala för städning i hemmet motsvarande en timme och en kvart per vecka, vilket i så fall skulle ge en avtalsenlig lön.

Max 50.000 kronor
Det förutsätter att Littorin har ett privat avtal. Om städningen förmedlas genom en större städfirma blir bilden en annan eftersom det då ofta ingår förflyttningstid i lönen. Pengarna räcker då till kortare tid på plats i hemmet.

Städning är en av de tjänster som berättigar till avdrag. Av det som köparen spenderat ger staten tillbaka hälften. Maxbeloppet som berättigar till avdrag är 100.000 kronor vilket alltså ger 50.000 kronor tillbaka till köparen.