Endast en timme innan en storstrejk skulle bryta ut i Norge lyckades riksmedlaren få till ett nytt avtal i privata näringslivet. LO har fått full pott, var rubrikerna i norska medier.

LO-ordförande Roar Flåthen, som lett en samordnad avtalsrörelse, är nöjd. Han lyfter fram låglöneprofilen i det nya avtalet. Reallönerna ökar med 3 procent i år, enligt honom.

Alla får cirka 2.30 kronor mer i timmen och de som har en lön under 90 procent av den genomsnittliga industriarbetarlönen får ytterligare 3.50 kronor mer i timmen. Dessutom tillkommer lokala löneökningar.

Avtalet är tvåårigt men lönerna är bara bestämda för ett år i taget.

– Kvinnorna blir speciellt väl tillgodosedda i årets löneuppgörelse, sa Roar Flåthen klockan fem på morgonen i dag efter en hel natts förhandlingar.

Avtalspensionen för dem som är mellan 62 och 67 år försämras inte för dem som är födda före 1954 medan de yngre får något lägre pension.

Endast något kritisk röst har i norska tidningen VG ansett att pensionsuppgörelsen är orättvis mot de yngre arbetstagarna. De får betala för att medellivslängden stiger i Norge och därmed kostnaden för pensionerna.

LO har fått en frist till den 24 april innan riksmedlaren Svein Longva får ett definitivt ja. Medlemmarna ute på arbetsplatserna ska först säga ja eller nej till uppgörelsen.