/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/m_odell_1408.jpg
Regeringen har beslutat att sälja Vin&Sprit till Pernod Ricard S.A. Näringsminister Mats Odell skakar hand med Pernods styrelseordförande Patric Ricard och vd Pierre Pringuet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I dag, måndag, blev det klart. Staten säljer Vin & Sprit till franska Pernod Ricard. Facket är ”försiktigt positivt” till den nya ägaren. Affären ger visst hopp för Vin & Sprits anställda i Sundsvall.

– Av de köpare som har visat intresse var Pernod Ricard bäst, säger Livs ordförande Hans-Olof Nilsson.

– Vi har fört samtal med Pernoc Ricard sedan sensommaren, och har fått uppfattningen att de vill utveckla Vin & Sprits verksamhet i Sverige. Vi ser dem som en industriell, långsiktig ägare – till skillnad från de equity-bolag som också har velat köpa, och som vi är mycket skeptiska mot.

– Att Pernod Ricard är långsiktiga visas av att de var redo att betala vad Vin & Sprit är värt, 55 miljarder kronor, tillägger Hans-Olof Nilsson.

Fabriken i Sundsvall kan räddas
Vin & Sprits nuvarande styrelse har beslutat att lägga ner sprittillverkningen i Sundsvall, där en rad äldre svenska spritsorter har tillverkats. Pernod Ricards övertagande ger facket en smula hopp om att de ungefär 70 jobben i Sundsvall ska kunna räddas.

En stor koncern som Pernod Ricard har möjligheter att förlägga tillverkningen av nya spritsorter till Sundsvall.

– Anläggningen i Sundsvall är bra. Det handlar inte om regionalpolitik, säger Hans-Olof Nilsson.

Roger Möller, ordförande för Livs klubb i Sundsvall, är avvaktande i sina kommentarer.

– Sedan beslutet att lägga ner i Sundsvall fattades har tillverkningen av flera viktiga sorter flyttats. Grönstedts konjak görs nu i Frankrike, Carlshamns flaggpunsch i Finland, och alla vodkasorterna i Danmark.

– Vi har fortfarande några produktionslinjer kvar, där vi just nu gör Blossaglögg till julen 2008. Men avvecklingsprocessen har gått så långt att tillverkningen i Sundsvall blir svår att rädda, befarar Roger Möller.

Vin & Sprit som mjölkko
Livs är alltså positivt till Pernod Ricard, men förbundets grundinställning är fortfarande att staten borde ha behållit Vin & Sprit. Vin & Sprit är en mjölkko, som enbart år 2007 levererade in över en och en halv miljard till statskassan i form av vinst och skatter.

– Det är under statligt ägande som Vin & Sprit har utvecklats till det värdefulla bolag det är i dag, säger Hans-Olof Nilsson. Skälen för att sälja är rent politiska.

Läs också: reportaget "Snart slut för svensk sprit?" 19/1 2007