Blockaden mot en restaurang i Gamla stan är över. Syndikalister har försökt hindra gäster att äta på restaurangen under sju veckor.

– Det har varit en utdragen konflikt men vi ser positivt på resultatet. Vi har fått väldigt många nya papperslösa medlemmar, och vi har säkert skrämt en och annan oseriös krögare, säger Björn Hedlund, facklig förhandlare på syndikalistfacket SAC i Stockholm.

Uppgörelsen innebär inte att krögaren erkänner någon skuld. Advokat Fredrik Nordlöf, restaurang Lilla Karachis juridiska ombud, sa när förhandlingen inleddes tidigare i veckan till Dagens Nyheter att det kunde bli aktuellt att betala bara för att bli av med problemet.

Krävde skadestånd
Syndikalisterna satte restaurangen i blockad i slutet av januari.

Organisationen hävdade att en medlem under två års arbete på Lilla Karachi fått en stor del av sin lön svart och att en del av den svarta lönen aldrig betalats ut. SAC krävde 80.000 kronor i ersättning till medlemmen och dessutom skadestånd till den fackliga organisationen.

Restaurangägaren förnekade anklagelserna och vägrade betala ut någon ersättning. Runt lunchtid under sju veckor i februari och mars slöt därför syndikalister upp utanför restaurangen för att dela ut flygblad och uppmana folk att inte äta där. Organisationen kallar aktionen för aktiv bojkott snarare än blockad.

Stöd-åt på restaurangen
Aktionen skapade stor uppmärksamhet och vissa borgerliga debattörer "stöd-åt" på Lilla Karachi i protest mot vad som beskrevs som fackliga maffiametoder.

När tidningen Arbetarens granskning av företagets bokföring avslöjade att de vita lönekostnaderna var så låga att det i princip var omöjligt att driva en restaurang på den uppgivna bemanningen ökade dock stödet för bojkotten.

Läs också: artikeln ”Kräver mer betalt till svart avlönad”, 31/1 2008