Tolv fackligt aktiva i Colombia har mördats i år. De var fackliga ledare för arbetare, lärare, bank- och sjukvårdsanställda.

Den senaste som mördats är Adolfo Gonzales Montes. Han dödades i sitt hem den 22 mars. Han var kolgruvearbetare och ledare för gruvarbetarfacket Sintracarbon.

Flera av dem som mördats i år deltog i manifestationen För offrens värdighet den 6 mars. De hedrade då minnet av de 2.574 fackliga ledare och aktiva som dödats i Colombia de senaste 20 åren.

Miljontals offer
I demonstrationer över hela Colombia hedrades också offren för den väpnade konflikt som pågår i landet: de fyra miljoner människor, främst bönder, som tvångsförflyttats och som förlorat sina hem och sin mark, de tio tusen försvunna, de hundratals kidnappade samt de tusentals offren för massakrer och annat mördande.

Colombia är ett av världens våldsammaste länder och det land där flest fackligt aktiva mördats. Den internationella fackliga organisationen ITUC:s generalsekretare Guy Ryder kräver nu att Colombias president Alvaro Uribe tar krafttag mot morden.

”Måste klaras upp”
– Det måste bli ett slut på mördandet, på hoten och trakasserierna. Regeringen måste se till att arbetstagarna kan utöva sina fackliga rättigheter utan att riskera livet, säger Guy Ryder.

I ett öppet brev till presidenten kräver han att mördarna tas fast och ställs inför oberoende domstolar. Alla brotten mot fackligt aktiva måste klaras upp så att förövarna inte förblir ostraffade, skriver Guy Ryder.

Läs också: ITUC sammanställning över morden i Colombia