Vårdförbundet sa i dag, onsdag, nej till medlarnas första bud i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting. Medlingen går vidare för att nå ett nytt avtal för sjuksköterskorna.

– Det var helt enkelt inte tillräckligt bra, säger Anna-Karin Eklund, Vårdförbundets ordförande.

Arbetsgivarna sade däremot ja till budet.

– Vi gjorde det trots att vi hade betänkligheter. Men vi gjorde det därför att vi hoppades att vi skulle kunna säkra arbetsfreden, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, till TT.

Varken hon eller Anna-Karin Eklund vill kommentera innehållet i budet.

– Medlarna ska nu arbeta vidare och därför vill vi inte gå in på det, säger Anna-Karin Eklund.

Hon hoppas att medlarna ska lämna ett nytt bud till helgen. Det gamla avtalet löper ut på måndag och då upphör även fredsplikten mellan parterna.  Något varsel vill dock Anna-Karin Eklund inte diskutera i nuläget.

– Vi har fortfarande förhoppningar om att få ett bud vi kan vara nöjda med, säger hon.

Förhandlingarna gäller ett nytt avtal för runt 80.000 medlemmar i Vårdförbundet, varav de allra flesta är sjuksköterskor. Facket sade upp det gamla tillsvidareavtalet för att löneutfallet blivit för dåligt och kräver nu löneökningar på minst 1.700 kronor om året i två år.