I New York inledde vi dagarna på Starbucks, den globala cafékedjan, som fått logistiken att överensstämma med tempot och rytmen i mångmiljonstaden – med kassan i mitten, kaffet till höger och bagels till vänster. 

Vid behov gick någon medarbetare ut i kön och tog upp beställningar. Studenter och affärsmän – ja, new yorkers överhuvudtaget med bärbara datorer och kompendier – slog sig ner och tillbringade en trådlös stund i avspändhet.

En morgon blev det obehagligt. Två byggjobbare med texten ”America is full ” på sina hjälmar dök upp.

När den ene kom tillbaka från toaletten, tog jag kontakt, varpå han högljutt talade om alla illegala invandrare som är lågutbildade och lågavlönade och inte bidrar med något, utan bara parasiterar. Han lät som en papegoja till den i Sverige icke uppmärksammade presidentkandidaten Ron Paul, som fick tio procent av de republikanska rösterna i primärvalet i Iowa och som före primärvalet i New Hampshire sa att hans kampanj får mer pengar än vad de lyckas göra av med.

Ron Paul, som stödjer och stöds av den ultrareaktionära organisationen John Birch Society, kräver hårdare gränskontroller med argumentet att USA:s välfärdsstat undermineras av alla illegala invandrare.

"De illegala ynglar av sig"
Hjälmmannen på Starbucks utbrast att år 2050 kommer USA att ha 420 miljoner invånare, varav bara 236 miljoner är i landet lagligt. De illegala ynglar av sig.

Demonstrativt vände han sig mot lokalens svarta anställda och gäster.

Föraktfullt tittade han på två latinamerikaner nära utgången. Han stod och agiterade på Starbucks som inte missar ett tillfälle att berätta hur stor andel av personal och franchisetagare som tillhör minoriteter. Mänskliga rättigheter är lika viktigt som att det finns vanilj till cappuccinon.

Berusad kristen
Jag erinrade mig mitt första besök i USA, 1970. Då kom jag i kontakt med en medlem i John Birch Society, en farmare som var ingift i släkten till den familj som jag bodde hos, inte särskilt omtyckt av mina värdar, ändå en respekterad man bland sina grannar. Hans bas var den egna gården i trakterna kring West Bridgewater nära Boston.

Jag glömmer aldrig när han stolt visade sina vapen och förklarade att de var bra att ha om någon svarting skulle närma sig gården.

Bekännande kristen och oftare berusad än nykter körde han på grusvägarna med en whiskyflaska i handskfacket. När någon påpekade det riskabla i beteendet, pekade han på ett krucifix på motorhuven och sa att han skyddades av Gud.

Det jag inte sa till honom, försökte jag säga till mannen med hjälmen. Efter ett djupt andetag påpekade jag att Amerika har byggts upp av invandrare.

Hans kamrat svarade från sin plats vid bordet:

–  Amerika var inte lika stort då.

Läs också: artikeln "Podium skapar tydlighet", 14/3 2008


Jan-Ewert Strömbäck
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen