/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/tigrar_1_1208.jpg
Två bengaliska tigrar som passerar varandra på ett zoo sydöst om Bangkok. Foto: AP/Scanpix.

Tigern är en fana! utbrast Pavel och Julia Fomenko, viltvårdare från bortersta Sibirien. Under den kämpar vi för att bevara alla djur! Tigern är ett test! hävdade Sarah Christie från Londons zoologiska sällskap. Om den klarar sig, då kan vi rädda den här planeten!

Några av världens främsta tigerexperter hade nämligen samlats på Kolmårdens djurpark för att utbyta kunskaper och tala sig varma för de politiska insatser som behövs. För fortsätter trenden så här kommer det inte att finnas några vilda tigrar kvar år 2023. Dagsnoteringen är 1.411 stycken i hela världen, fördelade på fyra olika områden i Asien.

Bivash Oandav från Nepal gav en lysande översikt, som exemplifierade de grymt olika villkoren – och påminde om hur nära förknippat allt är nuförtiden: ”En enda värld är allt som finns”, för att citera en fransk filosof.

Översikt
På Sumatra råder generell katastrof därför att den indonesiska regeringen tvångsförflyttat folkmassor från det överbefolkade Java. Deras första jobb är att hugga ner all skog. Därefter att upprätta jättelika plantager för odling av palmolja. Åt tigrarna blir det inte mycket över. Framför allt inte de vidsträckta strövområden de behöver.

Utrymme kan däremot Sydostasien erbjuda, men där råder brist på villebråd i lämplig storlek, helst hovdjur. Vilket det i sin tur är gott om i Sibirien, som är det enda område där tigrarna har lust att föröka sig och därför blir något fler för varje år.

I Indien och Himalaya är det däremot värre beställt med fortplantningsviljan, eftersom reservaten blivit allt snävare. Indiska myndigheter har fått upp ögonen för tigrarnas behov och inrättat ”korridorer” mellan de olika reservaten. Mänskliga samhällen som legat i vägen har erbjudits odlingsmark på annan plats. Det hela beskrev som lyckat.

Tjuvjakten är värst
Att tigrarna är så mycket på vandring visas av radiosändare och andra metoder för att följa dem på individnivå, bland annat DNA-analys av tigerbajs och optisk igenkänning av varje djurs unika pälsmönster.

Men det största hotet är som alltid tjuvskyttet. (Konflikterna tiger–människa har man glädjande nog lärt sig bemästra någorlunda.) Malda tigerben är en viktig ingrediens i den klassiska kinesiska läkekonsten, så en död tiger är värd jättemycket pengar.
Och ryska rikemän vill gärna börja jaga tiger. En schaman som Pavel Fomenko känner fick höra talas om saken och kommenterade: ”För oss är tigrarna gudar. Vad skulle du göra om nån började jaga din gud?”


Läs också: mer om WWF:s arbete för tigrar och andra djur

Läs också: William Blakes dikt "Tigern"

John Swedenmark
Kulturredaktör och tigerfadder via Världsnaturfonden
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören