Det har blivit strid om vem som ska efterträda Anders Tiderman som avtalssekreterare i IF Metall, när han går i pension. I dag, onsdag, meddelade valberedningen sitt förslag: Veli-Pekka Säikkälä.

Förbundsledningen nominerade från början Veli-Pekka Säikkälä, som i dag är chef för förhandlingsenheten, till posten. Men 25 av 52 avdelningar valde att i stället nominera förhandlingsombudsmannen Tommy Thunberg, vilket LO-Tidningen tidigare berättat om.

Och när valberedningen i dag kommer med sitt förslag till vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen de kommande tre åren går den på ledningens linje.

– Vi har gjort vårt val efter vad vi tror blir bäst för förbundet, och det blev Veli-Pekka av flera orsaker, säger Svante Bylund, valberedningens ordförande.

Erfarenhet
Den främsta anledningen är att Veli-Pekka Säikkälä har tung erfarenhet. Som chef för förhandlingsavdelningen spelade han en viktig roll i förra årets avtalsrörelse, och den erfarenheten vill valberedningen ta vara på.

– Han är prövad i en avtalsrörelse. Han har gått igenom det här och gjort ett bra jobb. Det är viktigt inför framtiden, säger Svante Bylund.

Erfarenheten blir ett extra tungt argument eftersom även Leif Ohlsson, IF Metalls förste vice förbundsordförande, kommer att ha gått i pension till nästa avtalsrörelse.

– Det blir ett tungt avbräck där mycket kompetens försvinner, och då behöver vi den erfarenhet som Veli-Pekka har för att skapa kontinuitet i förhandlingsarbetet, säger Svante Bylund.

Avgörs i maj
Det slutgiltiga beslutet om vem som efterträder Anders Tiderman som avtalssekreterare tas på IF Metalls kongress i maj.

– Det blir säkert en rejäl diskussion, där avdelningarna får tala för sina kandidater, men nu har vi lagt vårt förslag, säger Svante Bylund.

Läs också: artiikeln ”Uppstickaren vill lyfta maktfrågor”, 25/1 2008
Läs också: artikeln: ”Ledningens kandidat utmanas”, 7/1 2008

Läs också: allt om IF Metalls kongress