Konflikten fortsätter på Icas centrallager i Västerås. I dag, måndag, införde företaget beordrad övertid för att klara leveranserna till påskhelgen.

I lördags var det stormöte om konflikten på Icas centrallager i Västerås. En konflikt som enligt flera bedömare hotar varuleveranserna till den stundande påsken. Konflikten gäller hur lagerarbetarna ska ersättas för lördagsarbete. Enligt företagets ledning pågår maskningsaktioner. I förra veckans LO-Tidningen beskrev Handels klubbordförande på lagret, Daniel Björklund, stämningen bland medlemmarna:

– Jag talar med arga medlemmar varje dag som vill ha ett avtal, sa han.

Stormiga känlsor
Helgens möte var välbesökt. Drygt 150 medlemmar hade kommit till Aros Congress Center. Debatten under stormötet i lördags var lång. Under flera timmar stöttes och blöttes konflikten. Många valde att säga sin åsikt och det var bitvis upprört, säger LO-Tidningens källor. När  medlemmarna skulle ta beslut om de skulle fortsätta konfliktåtgärderna lämnade fackets representanter lokalen. Facket omfattas av fredsplikt och kan inte stödja otillåtna stridsåtgärder.

– Vi beslutade att vi kommer att fortsätta att köra på utifrån en normalprestation. Jag vet inte om det egentligen borde kallas för maskning. Men det betyder att vi inte gör mer än vi ska. Nu har Ica beordrat övertid för oss denna vecka. Det ska finnas synnerliga skäl för att vi inte ska jobba över, säger en källa till LO-Tidningen.

Klubbordföranden Daniel Björklund var nöjd med mötet i lördags och tycker sig också kunna se en viss vilja från företaget att vilja sätta sig ned för att förhandla.

– Jag hoppas att vi kan komma vidare under den här veckan. Kan vi göra det så kommer säkert att produktionen vara i full drift igen rätt snart. Jag tror till och med att medarbetarna är beredda att jobba extra hårt om vi får till ett avtal, säger han.

Redo att prata
Icas driftchef på centrallagret Anders Nilsén har varit oanträffbar under hela måndagen. Men i en kommentar till TT i lördags om konflikten sa han att företaget var villigt att sätta sig ned och diskutera med facket om konflikten. Det avfärdas av flera personer som LO-Tidningen har talat med:

– Om de står fast vid att vi inte ska få någon extra ersättning för arbete före klockan tolv på lördagar så är det väl inget att diskutera, säger en person.

– Medlemmarna är beslutsamma. Det visar det faktum att så många kom på mötet under lördagen. Och vi har stöd från andra lager på Ica också. Så det känns som om vi är eniga. Nu hoppas jag att företaget vill sätta sig ned och förhandla. Det tror jag att alla skulle vinna på. Ett bra avtal för hela koncernen skulle vara absolut bäst, säger Daniel Björklund till LO-Tidningen.