/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/papperslosa_forvar_1108.jpg
Här sitter en tandläkare och en blivande datatekniker inlåsta på förvaret i Märsta utanför Stockholm i väntan på utvisning till Sydamerika. De är båda papperslösa och städade på NK vid polisrazzian i januari.

PAPPERSLÖSA ARBETARE. Susana är papperslös. Följ med henne till städjobbet på NK, varuhuset där de som har råd handlar exklusiva märkeskläder och dyra parfymer. Följ också med till villan i Saltsjöbaden där hon städar hemma hos direktören för ett av Sveriges börsnoterade företag.

Mobilen ringer halv fem, det är dags för Susana att stiga upp. Dagen börjar tidigt för de papperslösa som jobbar åt Nilworld. Hon ska vara på NK klockan sex, omklädd och färdig att börja jobbet, som ska vara klart innan varuhuset öppnar klockan tio.

De tre rumskamraterna sover, de har jobbat sent.  Susana tassar ut i den lilla lägenhetens välstädade kök och stänger dörren om sig så hon tända och lyssna på musik till frukosten. På vägen till pendeltåget känner hon sig glad att hon haft råd att köpa ett nytt SL-kort. Eftersom hon har fått avslag på sin asylansökan vill hon inte fastna i en kontroll.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/nk_1108.jpg
Varuhuset NK:s huvudentré i Stockholm. Foto: Scanpix.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/m_solberg_1108.jpg
Mikael Solberg. Foto: NK.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/nk_villa_1108.jpg
Mikael Solbergs villa. Foto: Scanpix.

Mörka tankar
På stationen drar det kallt. Susana undrar om det är sant att en papperslös blivit knuffad från perrongen ner på spåren för att han skvallrat till polisen, eller var det till facket?

Pendeln tar henne till Centralen på en halvtimme. Vid Sergels torg glider en polisbil långsamt förbi, Susana går närmare husväggen och hoppas att de inte ska lägga märke till henne. Så är hon framme, inne i ljuset och värmen på NK där hon träffar sina arbetskamrater i omklädningsrummet. I dag ska de som vanligt arbeta två på varje våningsplan.

Susana har sju butiker på plan ett som sitt städområde. Hon börjar med Filippa K, sedan tar hon Tiger, Hugo Boss, NK Kvinna, NK Nordisk design, Turnover och NK Trend. Golven är chefens stolthet, de ska vara perfekta, inget damm, inga fingeravtryck på glasskivor och speglar, inget skräp någonstans. När Susana tömt soporna är alla klara. Varuhuset öppnar snart och hon tar igen sig en stund med fruktyoghurt och en smörgås tillsammans med de andra städarna i omklädningsrummet på nedre botten.

Nya uppdrag
Sedan går Susana och ett par till av de papperslösa städarna för att städa Armanis butik i närheten. Samtidigt går tre andra i Nilworlds personal och städar RNB:s kontor mittemot NK. Det finns mycket jobb nu, Nilworld har fått fler butiker på NK och har fått städuppdrag hemma hos flera av butikscheferna och cheferna på kontoret i Gallerian.

Tillsammans med två av sina arbetskamrater tar Susana tåget ”el trencito” till Saltsjöbaden hem till Mikael Solberg, en av NK-cheferna, för att städa. De promenerar från slutstationen i Solsidan till det stora huset nära vattnet, öppnar och stiger in i det största kök de sett. Allt i hemmet är ”grandote”, det finns till och med en simbassäng. Men när de papperslösa arbetar här måste de skynda sig innan någon i familjen kommer hem, så Susana hinner inte njuta av utsikten. Hon jobbar på och tänker på hur mycket hon tjänat.

Den här veckan räknar hon med att få jobba sju dagar, tio timmar om dagen. Det blir mycket obetalda resor mellan jobben, men hon är ändå nöjd. Det blir pengar över som hon kan skicka hem till mamma och småsyskonen i Ecuador.

Drömmen gick i spillror
Susana längtar hem varje dag. På vägen från Saltsjöbaden till förorten tänker hon på sitt liv i Sverige. När hon reste hit hade hon en dröm att hon skulle tjäna mycket pengar och få studera. Ganska snart förstod hon att hon inte kunde få jobb i sitt yrke, inte heller kunde hon specialisera sig som hon hoppats. Som flera av arbetskamraterna har Susana en högskoleutbildning. Bland städarna finns en tandläkare, en sjuksköterska och en datatekniker. Ingen av dem har lyckats gå vidare i sitt yrke från hemlandet, här i Sverige är ingen intresserad av deras kunnande.

Första tiden i Sverige gick Susana på svenskundervisning medan hon sökte asyl. Efter ett halvår fick hon avslag, och sedan dess har hon vistats illegalt i landet. Som asylsökande kunde hon jobba vitt, hon jobbade på hotell och som personlig assistent. Efter avslaget hade hon varken uppehållstillstånd eller arbetstillstånd. Då fick hon tips av en väninna att Nilworld inte krävde några papper.

Flesta jobbar i mörker
Sin lön får hon av chefen kontant i handen i efterskott en gång i månaden. Hon tjänar 60 kronor i timmen. Till Susana säger chefen att han betalar skatt på allt hon tjänar. Hon har kvar sitt provisoriska personnummer och kan rent teoretiskt betala skatt. Men hon får inga lönespecifikationer och hon vet att chefen på sin höjd redovisar några timmar för skattemyndigheterna, resten är svart. Hon vet också att det är bara ett par stycken på firman som jobbar vitt, resten jobbar svart helt eller delvis. Och om någon som har papper söker jobb så får han eller hon veta att det bara finns svarta jobb.

När Susana kommer hem är det sent. De andra är inte
hemma så hon tittar en stund på en spansk kanal innan hon somnar i sin bäddsoffa. Nästa morgon är det torsdagen den 21 februari och Susana går till jobbet som vanligt. Allt går bra på vägen till NK. Hon hälsar på de andra tjejerna, klär om och börjar på plan ett med att städa Filippa K. Hela NK-huset är fullt av liv och rörelse när städare och butikspersonal förbereder dagen.

Hämtar alla anställda
Då händer det som inte får hända. Två allvarliga män som Susana aldrig sett förut kommer fram till henne och säger på svenska att de vill se hennes identitetshandlingar. Susana blir förskräckt när hon förstår att det är civilklädda poliser. De spärrar vägen för henne så hon inte kan fly, och de vill veta var hennes arbetskamrater är. Och hon får följa med dem och fem andra poliser runt i NK-huset och leta. All städpersonal får legitimera sig.

När razzian är över har polisen tagit med sig så många de kunde hitta med Nilworlds kläder. Alla är kvinnor. Två får följa med till polisstationen, två har utvisningsbeslut på sig och får åka polisbil till Migrationsverkets förvar i Märsta.

Där får de sitta inlåsta i två veckor tills det är dags att åka. Första veckan gråter kvinnorna hela tiden. Efter några dagar går de med på att inte anlita advokat och söka ny asyl, bara de får lämna förvaret. Torsdagen den 6 mars sätts de på planet till Sydamerika. Polisen har lovat dem att de kan komma tillbaka till Sverige om de skaffar sig visum som studerande, inga problem. Men kvinnorna har också hört att man inte får återvända på fem år efter en utvisning från Sverige. 

Hemma väntar familjen, men inget arbete, så kvinnorna har börjat planera för nästa resa till Europa. Den här gången blir det kanske Spanien.

Fotnot: Berättelsen om Susana är sammanställd enbart av faktiska uppgifter från flera anställda på Nilworld, LO-Tidningen har bland annat träffat de två kvinnor som utvisades i förra veckan. Alla vill vara anonyma eftersom de är rädda, både för myndigheterna och för sin arbetsgivare.

FAKTA: Tusentals papperslösa i Sverige

  • Papperslös är den som saknar uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige, men ändå bor och arbetar här. De kan komma hit som asylsökande eller med turistvisum.
  • Ingen vet exakt hur många papperslösa som finns i Sverige. Nätverket Denna onsdag uppskattar antalet papperslösa till mellan 25.000 och 35.000, varav 13.000 har fått avslag på asylansökningar och 4.000 har tillfälliga tillstånd. Runt 10.000 är flyktingar och andra papperslösa som inte söker asyl.
  • De papperslösa kommer från Latinamerika, Asien och Afrika. Många jobbar i städbranschen, på hotell och restauranger, inom handeln, byggbranschen och inom transportsektorn. Städbranschen räknar med att var tionde anställd är utan papper. LO-kongressen i maj och juni kommer att diskutera de papperslösas situation.

Läs också: artikeln "Facket hade fog för sina misstankar", 14/3 2008

Läs också: artikeln "Allt fler gör papperslösas sak till sin", 28/2 2008
Läs också: artiklen "Fastighets tar strid för papperslösa", 12/2 2008

Läs också: mer på Fastighets hemsida för RITA-projektet
Läs mer: på nätverket Denna onsdags hemsida

Anna Holmgren
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev på redaktionen