/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/nk_huvudentre_1108.jpg
NK:s huvudentré. Foto: Scanpix.

PAPPERSLÖSA ARBETARE. Papperslösa städade de flesta butikerna på NK från november 2006 till februari i år. Då gjorde gränspolisen i City en razzia mot städföretaget Nilworld och grep dess anställda. Ägaren till Nilworld nekar till alla anklagelser. Och när vi frågar Nilworlds största kunden om han förstod att det var fråga om papperslösa som städade hans hem och hans butiker på NK blir svaret: Nej, allt verkade helt normalt.

Städningen i de flesta butikerna i NK-huset i Stockholm utfördes av städföretaget Nilworld Union KB från november 2006 fram till den 21 februari i år med papperslösa städare. Efter en anmälan från Fastighetsanställdas förbund om svartarbete gjorde polisen en razzia och grep fyra papperslösa städare. När det blev allmänt känt att Nilworld använde papperslösa blev företaget utkastat från NK och tappade alla sina städkontrakt där.

Nilworlds största kund på NK, fram till dagen för polisrazzian, var företaget Retail and Brands (RNB). Det är den största aktören på NK Stockholm och NK Göteborg med ett stort antal butiker inom mode, skönhet, accessoarer, klockor och juveler. RNB hyr mängder av affärslokaler bland annat i varuhusen NK i Stockholm och Göteborg, Steen och Ström i Oslo samt Illum i Köpenhamn, och marknadsför märken som Boss, Armani och Gucci. RNB är ett börsnoterat företag, äger Polarn o Pyret samt bedriver verksamhet i tolv länder.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/m_solberg_1108.jpg
Mikael Solberg. Foto: NK.

Känner till razzian
Förutom att städa RNB:s butiker på NK hade Nilworld i uppdrag att städa företagets kontor på Regeringsgatan och att städa hemma hos vd:n Mikael Solberg, i hans villa i Saltsjöbaden. Att Nilworld haft dessa uppdrag åt RNB bekräftas av vd Mikael Solberg.

– Det är inte jag som upphandlar städningen åt RNB, det ligger på driften, men jag känner till att polisen varit på NK. Vi har avslutat alla uppdrag med Nilworld i och med att deras papper inte var i ordning, säger Solberg till LO-tidningen.

– Nilworld städade hemma hos mig en gång i veckan för ett fast pris per gång. Men det fanns inget som tydde på att de som städade hos oss var papperslösa. Priset vi betalade vill jag inte säga, men det kändes helt normalt. Och de jag mötte talade svenska, säger Mikael Solberg till LO-tidningen.

Tyckte du inte att det var lite konstigt att Nilworld hade sitt kontor i en postlåda på NK och gjorde upp sina affärer på kundernas kontor eller inne på varuhuset?

– Nej, jag har varit småföretagare själv med kontoret hemma. Det är inget konstigt med det. Och man har inte behov av något stort flådigt kontor om man är ett litet företag i städbranschen.

Enligt konkurrenterna erbjöd Nilworld så låga priser att det måste förekomma svart arbetskraft. Priset var inget du reagerade på?

– Jag vet inte exakt vad Nilworld erbjöd oss, men det är inget ovanligt att man byter leverantör när man kan få ett lägre pris. Och en billigare upphandling behöver inte nödvändigtvis betyda att den nya upphandlingen är fel, säger Mikael Solberg.

Ringde det inga varningsklockor när ni fick ett så lågt pris, kollade ni till exempel Nilworlds omsättning i förhållande till
lönekostnaderna?

– Det är inte så enkelt som det låter att se om det är fel pris. Våra tjänstemän på RNB gör så gott de kan när de köper tjänster,
säger Mikael Solberg.

Företaget RNB har en etisk uppförandekod som värnar om rätten till facklig anslutning och kollektivavtal, förbud mot diskriminering, avtalsenliga löner samt hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. RNB säger sig också göra regelbundna oberoende kontroller hos sina leverantörer av att uppförandekoden följs.

I dag vet du att det var papperslösa som städade åt er på RNB. Hur ser du på deras situation?

– Det hela är olustigt och det är inte acceptabelt att använda papperslösa. Men för vår del var det så att vi anlitade ett företag, Nilworld. Vad vi kunde se hade de klara papper och kunde visa upp att deras anställda hade arbetstillstånd, säger Mikael Solberg.

– Men jag tycker att det är bra att det hela uppdagades, tillägger han.

Nilworlds kunder var nöjda med att de fick billig städning. Men konkurrenterna var inte lika glada när de blev utkonkurrerade med låga priser och svart arbetskraft. Mats Radholm äger Radholms Fastighets AB, som har städat på NK sedan 1982. I november 2006 förlorade företaget sin största kund.

– Mitt företag hade städat i tolv år på NK och plötsligt blev vi uppsagda skriftligen av RNB. Skälet var inte kvaliteten på vår städning, det var priset. Jag fick inte ens komma in med en ny offert, säger Mats Radholm till LO-Tidningen.

– Jag är chockad över den behandling vi fick av RNB. Och jag förstår inte att de kan ta så stora risker, säger han.

Radholms hade också tappat andra kunder på NK till Nilworld, till exempel Classic Home, NK Inredning och Bädd & Bad.

Varför trodde du att det pågick svartarbete på Nilworld?

– Man ser på stilen när det cirkulerar folk som inte kan svenska, när de inte har städvagnar och arbetar i privata kläder. Och när chefen springer runt och agerar kompis med alla. Det syns tydligt att det här inte är ärligt.

En annan konkurrent till Nilworld är ISS, ett av de största företagen i städbranschen. Enligt driftchefen Laila Persson var företaget på väg att förlora ett stort städkontrakt att städa de allmänna utrymmena på NK till Nilworld. Tillsammans med Radholm Fastigheter AB kontaktade ISS då Fastighetsettan för att få hjälp att stoppa Nilworld, och de lyckades övert
yga ombudsmännen att Nilworld dumpade priset på städning med papperslösa och svarta löner.

Nu gällde det att skaffa bevis och vittnen. Städföretagen kom överens med Noe Arone Contreras, regionalt skyddsombud på Fastighets, att de skulle släppa in honom på NK för ett arbetsplatsbesök – så att han kunde kolla om det fanns fog för misstankarna mot Nilworld. Noe är spansktalande, liksom de papperslösa städarna.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/N_A_Contreras_1108.jpg
Noe Arone Contreras

Fattade misstanke
Under sitt besök en tidig morgon i augusti gick han igenom våning efter våning på varuhuset och såg flera städare som inte ville visa sig för honom.

– Det var misstänkt, men jag fick inte kontakt med dem. Precis när jag skulle packa ihop och skulle lämna varuhuset kom det fram en kvinna som var anställd på Nilworld, säger Noe.

– Hon var mycket försiktig, men gav mig sitt telefonnummer och berättade att hon fick lönen svart, 50 kronor i timmen, i handen. På tröjan hade hon namnet Nilworld, säger Noe Contreras.

För låga priser
Nilworld går in med så låga priser att en del av arbetet måste bedrivas svart, står det i Fastighets anmälan till ekobrottsmyndigheten som gjordes efter Noes besök i augusti 2007.

Enligt anmälan städade Nilworld Union KB en rad butiker på NK, bland annat Manliv Depå, NK Parfym, NK Kosmetik, Café Entré, Hermes, Eton, Classic Holm, Dux, Bädd & Bad, NK Inredning, Lexington, J Lindeberg, Tiger, Hugo Boss, NK Browren, Filippa K, NK Trend, Nr Boutique, NK Kvinna, French Connection, NK Nordiska designer, och Turn Over.

I anmälan står också att Nilworld använde papperslösa inte bara på NK utan också på en golfbana i Södertälje och för att diska på en restaurang på Södermalm i Stockholm. Enligt Fastighets bedrivs arbetet av papperslösa med lånade personnummer som uppges i personalliggaren.

Tvingades lämna landet
Några månader efter att anmälan kommit in från Fastighets kontaktade Ekobrottsmyndigheten polisen. Torsdag den 21 februari 2008 kom polisen till NK tidigt på morgonen och arresterade fyra anställda på Nilworld som arbetade illegalt. Två av dem saknade uppehållstillstånd och fördes till Migrationsverkets förvar i Märsta för att utvisas ur landet till sitt hemland i Sydamerika. De fick lämna Sverige den 6 mars från Arlanda. Vad som hänt de två övriga som arresterats är inte känt. Deras identitet är inte offentlig, enligt gränspolisen i City, som bekräftar att de gjort fyra frihetsberövanden på NK.

Polisen gick igenom alla våningar i varuhuset och sökte reda på Nilworlds personal som de förde med sig därifrån. Polisen kollade också upp personalen på ISS, hur länge de jobbat på ISS, vad de tjänade i timmen och om de var svenska medborgare. För ISS var det bara en rutinkontroll, alla anställda hade klara papper. För Nilworld innebar det att de blev av med sin personal och sina kontrakt.

Bytte städfirma
Nästa dag var det ostädat i 25 butiker på NK. Nilworlds ägare kom dit på förmiddagen, tog fram dammsugaren och försökte klara städningen på egen hand. Några dagar senare fanns han inte kvar i NK:s lokaler. Hans kunder har sagt upp kontrakten efter polisens tillslag och söker sig nu andra städentreprenörer, till exempel Radholm Fastighets AB, som fått tillbaka flera av sina gamla kunder.

– Det känns skönt att det lönar sig att vara ärlig, betala skatt och sköta sig, säger Mats Radholm.

Noe Arone Contreras bekräftar att konkurrensen om städkontrakten på NK är knivskarp.  Ett företag som hade städkontraktet på bottenvåningen blev uppsagt med tre månaders varsel.

– Det anmälde NK för avtalsbrott och kopplade in en jurist och polisanmälde Nilworld.

– Även ISS kände fara för sina anställdas jobb. Denna vecka förhandlar ISS om kontrakt på att städa de allmänna ytorna på NK, men nu kommer inte Nilworld att finnas med i konkurrensen längre, konstaterar Noe Arone Contreras.

Osynlig chef
Nilworld Union KB ägs av Jorge Henriquez Obando och José Henriquez Obando. Jorge har en adress i Solna och José bor i hamnstaden Callao i Peru.

Företaget har samma adress som NK, Hamngatan 18 – 20, men har inget kontor där, utan bara en postbox, NK 216, inne i varuhuset. Sina affärer på NK gjorde ägaren ibland upp i varuhuset, ibland på något av de kontor som ägs av hans kunder.

Enligt skattemyndigheten bedriver Nilworld Union KB lokalvård, disk, byggstäd och personaluthyrning, samt säljer städmaterial, industri- och transportmaskiner, livsmedel, öl, vin och sprit.

Jorge Henriquez Obando kom till Sverige för 17 år sedan från Peru och jobbade först som byggstädare. Så småningom började han som diskare på en restaurang på NK, där han också startade sitt företag.

Knivig ekvation
2005 taxerade Jorge Henriquez Obando en årsinkomst på 244.600 kronor. Året därpå nolltaxerade han trots att han under hela 2007 hade ett stort städkontrakt på NK. Under hela 2007 betalade Nilworld i genomsnitt cirka 20.000 kronor i månaden i arbetsgivaravgifter. Enligt LO-tidningens källor hade han då cirka 15 anställda. Om det stämmer borde företaget betala betydligt mer i arbetsgivaravgifter.

Till LO-Tidningen säger Jorge Henriquez Obando att han bara har en anställd kvar efter att Nilworlds uppdrag på NK har upphört.

– Jag känner mig jätteledsen, jag har inte gjort något fel, och min personal är inte här illegalt, säger han.

– Det var inte min personal som var illegal. I så fall var det något Migrationsverket beslutat som jag inte kände till.

– Vi har arbetat länge med städning på NK och min personal har inget fel med sina papper. Om det är något fel på pappren så är det Migrationsverket som har gjort fel. Mina anställda hade papper på att de fick arbeta här i Sverige. Om det visar sig att de inte hade arbetstillstånd så är det inte mitt ansvar, säger han.

Skyller på praktiska hinder
Jorge Henriquez Obando förnekar bestämt att han betalat sina anställd
a svarta löner, 60 kronor i timmen, direkt i handen.

– De fick lönen kontant i handen, men med lönespecifikation. Inte alla kan få bankkonton i Sverige.

Han förnekar också att någon av hans anställda jobbat tio, elva timmar om dagen, sex, sju dagar i veckan.

– Det är totalt fel. Sånt säger konkurrenterna bara för att jag är farlig för dem.

Jorge Henriquez Obando säger att han känner sig utsatt för en komplott.

– Det här är något planerat, det är någon som vill komma åt mig och få mig i fängelse, säger han.

– Jag har bott i 17 år i Sverige, jag har kämpat mycket, jag ser ut som en indian i ansiktet men är en svensk i hjärtat, säger han.

– Nu kan jag inte jobba på NK längre och kontraktet är uppsagt. Men jag har inte gjort något fel, och jag har aldrig dumpat några priser. Men vi är billigare än konkurrenterna, vi tar 175 kronor i timmen, det är mindre än vad ISS tar, säger han.

Avgörs till sommaren
Ett normalt timpris i städbranschen ligger på 195 kronor, medan företag som jobbar med svart arbetskraft för det mesta är betydligt billigare: de tar oftast från 155 ner till 120 kronor i timmen.

Framåt sommaren visar det sig om bevisen håller för att väcka åtal mot Nilworld. Det är ett svagt fall: de papperslösa anställda vill knappast vittna, om de ens finns kvar i landet, och kundföretagen svär sig fria.

Läs också: artikeln "Susanas resa slutar tvärt i Märsta", 14/3 2008


Läs också: artikeln "Allt fler gör papperslösas sak till sin", 28/2 2008

Läs också: artiklen "Fastighets tar strid för papperslösa", 12/2 2008

Läs också: mer på Fastighets hemsida för RITA-projektet
Läs mer: på nätverket Denna onsdags hemsida

Anna Holmgren
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev på redaktionen