/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/w_lundby_wedin_1_1108.jpg
Foto: Mats Andersson/Scanpix.

Lägg Lavalmålet åt sidan! Ägna kraften åt att värva medlemmar och teckna kollektivavtal! Den uppmaningen ger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin till landets fackligt förtroendevalda.

Facket kan inte tappa fler medlemmar om dagens modell för arbetsmarknaden ska fungera, anser LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

– Nu är vi bekymrade. Allvarligt bekymrade.

Den kritiska nivån är nådd, anser hon. Ändå pekar kurvan fortsatt nedåt.

– Ja, fast faktum är att nu… Vi förlorar fortfarande men det planar ut. Men vi bara måste ha vänt kurvan lite till kongressen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Gör det till egen sak
Efter kongressen tänker hon själv ta på sig ansvaret för medlemsvärvning. Hamnar frågan ”mitt i” ger det rätt signaler ut i organisationen, hoppas hon. När Wanja Lundby-Wedin tillträdde som LO-ordförande för åtta år sedan hade hon, som dåvarande andre ordförande, haft ansvar för ickediskriminering och integration. Genom att behålla frågan anser hon att den fått högre prioritet.

– Det fanns de som ville ta det ifrån mig för att det var för mjuka frågor. Men jag tycket inte att det var det.

På samma sätt hoppas hon att medlemsvärvning ska bli en central fråga.Tidigare har också det ansetts som en mjuk fråga, och ansvaret har legat på kontaktombud ute i landet, säger LO-ordföranden. Hennes hopp står till organisationens 150.000 förtroendevalda. Om var och en värvade bara en enda medlem i kvartalet skulle summan landa på 600.000 nya medlemmar på ett år, funderar hon.

Svär i kyrkan
Och berättar – med tillägget att det väl är som att svära i kyrkan – vad hon sagt nyligen när hon träffat distriktsombudsmän:

– Lägg Lavalfallet åt sidan.

Det finns anledning att vara bekymrad över domen i EU:s domstol som slog fast att Byggnads gick för långt i sin blockad av det lettiska företaget Laval, anser Wanja Lundby-Wedin.

Slukar orken att kämpa
Men frågan är inne i en central lagstiftningsprocess och borde överlämnas åt centrala förhandlare. Den har fått orimliga proportioner ute i landet och slukat allt för mycket energi.

– Varför ägnar vi all kraft åt att fundera över vad kan vi göra lokalt åt Lavalfallet? undrar hon. När vi utanför vår dörr har oorganiserade och arbetsplatser utan kollektivavtal och den värsta formen av social dumpning och exploatering av löntagare?

För en tid sedan såg Wanja Lundby-Wedin själv Uppdrag Gransknings-reportaget om hur ett hel lagerverksamhet verkar bestå av svartjobbare med slavlöner.

– Jag fick just höra att det finns en busstation i Göteborg där alla vet att det sker en rekrytering mellan fem och sex på morgonen. Varför står vi inte där? Det är bara vi som kan göra ett handfast jobb och vi kan inte göra det mellan 9 och 17, säger hon.

Varför står ni inte där?

– Jag vet inte. Jag fick höra det i morse.

Läs också: artikeln "LO lägger kraften på kollektivavtalen", 14/3 2008