/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/afghanistan_1008.jpg
Solnedgång i Kabul, Afghanistan i februari 2008. Foto: AP/Scanpix.

Den afghansk-amerikanske författaren Khaled Hosseini toppar något oväntat bestsellerlistorna i Sverige med två romaner om fyra personers öden i Afghanistan. Debutboken Flyga Drake handlar om två pojkars uppväxt i Kabul före den sovjetiska ockupationen. Boken har filmats och kommer snart upp på biograferna. Uppföljaren Tusen strålande solar följer två kvinnor under kommande katastrofer.

Hosseini skriver så att vi kommer huvudpersonerna riktigt nära inpå. Den fattige pojken som är bäst på att flyga drake men ändå så underlägsen vännen från överklassfamiljen.

De två kvinnorna, den ena fattig, den andra välutbildad, blir hustrur till samme man. En sorglig historia, som liksom Flyga drake lockar till både tårar och vrede över tidens orättvisor.

Boken Afghanistan över en kopp te är ett utmärkt komplement med en djupare kunskap om landet. Den är skriven av Nancy Dupree, ibland kallad Afghanistans farmor. Boken består av 46 krönikor, tidigare publicerade i bland annat tidningen Afghanistan-Nytt.

Nancy Dupree kan, med sina kunskaper i afghansk historia och kultur, undvika de förenklingar som ofta präglar skildringar av Afghanistan. En förmåga som de utlänningar, som bakom taggtrådsbarriärer lägger upp strategier kring storslagna reformer, inte har.

Hon skriver om landets historia, om hur ockupanter, förr och nu, ska ”hjälpa”, men det blir tvärtom. Om behovet av utbildning. Om människor som förtvivlar, men ändå hoppas. Inte minst kvinnorna. Och liksom Hosseini har hon lärt sig att afghanerna är fyllda av poesi.

Åke Johansson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktionen