I fredags ställde Boliden Mineral in tre förhandlingar med IF Metall vid Rönnskärsverken i Skellefteå. Enligt företaget beror de inställda förhandlingarna på att det pågår en maskningsaktion bland gruvarbetarna i Aitikgruvan.

Samma företag, men en annan arbetsplats, hävdar IF Metall på Rönnskärsverken.

– Det är som en kompanibestraffning. Jag vet inte vad de strider om där uppe. Vi har lokalt kollektivavtal här och därför borde förhandlingar med våra medlemmar också kunna ske här, säger Lars Sundström, IF Metalls ordförande på Rönnskärsverken.

Håller inte med
Eva Lindberg är personchef på Rönnskärsverken. Hon håller inte med om IF Metalls beskrivning.

– För det första så är inte förhandlingarna inställda. De är förskjutna i tid till det har löst sig i Aitikgruvan. För det andra så är det ett och samma företag, alltså samma arbetsgivare. Därför kan man inte hävda ett lokalt avtal, säger hon.

Lars Sundström berättar att medlemmarna är upprörda över företagets agerande.

– Alla vill att det ska bli ett avtal. Förhandlingarna handlade om löner, flextid och semesterplanen för 2008, säger han.

Lyfter frågan
I måndags begärde IF Metall på Rönnskärsverken att tvisten skulle lösas centralt.

– Vad som händer nu vet jag inte. Jag har inte fått några besked, säger Lars Sundström.

700 av de anställda på Rönnskärsverken är anslutna till IF Metall.