/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/p_schlingmann_1008.jpg
Per Schlingmann. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Arbetsgivare bör inte kunna säga upp anställda som blivit för gamla, anser moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Han är kritisk till dagens ”åldersdiskriminering”.

Schlingmann öppnar i dag, tisdag, i en intervju i Svenska Dagbladet (SvD) för en lagändring som ger äldre rätt att jobba kvar även efter sin 67-årsdag. Han konstaterar att utvecklingen snarare är den motsatta – och att svenskarna går i pension allt tidigare i livet.

Regeringen har slopat den speciella löneskatten för personer över 70 år som har en anställning. Per Schlingmann vill gå vidare och berättar att en intern arbetsgrupp har tillsatts som ska se över arbetsgivarnas rätt att säga upp den som har fyllt 67 år och vill jobba kvar.

– Vi måste börja inse att man inte är förbrukad när man går i pension. Äldre måste känna att de kan jobba vidare på sina egna villkor, och att deras kompetens är efterfrågad, säger han till SvD.