De höjda avgifterna startade ett strömhopp från a-kassorna i början av förra året. Två a-kassor går emot kraven på att de ska betala in delar av avgifter som avhoppade medlemmar helt enkelt lät bli att betala.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) har beslutat att kräva Skogs- och träfackets arbetslöshetskassa och Grafikernas arbetslöshetskassa på pengar för medlemmar som inte betalat avgiften till kassan för januari och februari 2007. Det gäller den del av avgifterna som avser förhöjda finansieringsavgifter.

Men a-kassornas båda styrelser anser att IAF inte har rättslig grund för att kräva att de a-kassemedlemmar som har betalat avgiften även ska tvingas betala för de tidigare medlemmar som gått ur a-kassan, men inte betalat avgiften.

– Det är ett helt orimligt krav som IAF ställer på om de menar att vi ska ägna oss åt att jaga före detta medlemmar för att driva in ”skatt” till staten, något som den förhöjda finansieringsavgiften i praktiken är, skriver Tommy Andersson, ordförande för Grafiska arbetarnas arbetslöshetskassa och Kjell Dahlström, ordförande för Skogs- och träfackets a-kassa i en kommentar.

De två ordförandena kommer också att skriva till regeringen i ärendet.

Enligt lagen ska den som väljer att lämna en a-kassa betala sin avgift i ytterligare tre månader. Många som gick ur sin kassa under förra året slutade dock bara att betala, och därmed fick kassorna inte in pengar till den förhöjda finansieringsavgiften som staten kräver.