/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/leifohlsson_1008.jpg
IF Metalls förste vice ordförande Leif Ohlsson. Foto: Anna Wahlström.


– Kvinnopotterna får inte bort de ojämnställda lönerna. Den åsikten är det många medlemmar ute på våra klubbar som har framfört och därmed är det på plats att diskutera om det verkligen ska vara en central del av nästa avtalsrörelse, säger IF Metalls förste vice ordförande Leif Ohlsson till LO-Tidningen.

I dag, måndag, presenterade IF Metall sitt lönepolitiska vägval i en rapport som i väsentliga delar kommer att diskuteras under förbundets kongress i maj. De lönepolitiska målen kan sammanfattas i fem punkter:

Morgondagens problem
Ökad reallön, jämställda och rättvisa löner, personlig utveckling av arbete och lön, solidarisk fördelning samt bra golv i rikstäckande kollektivavtal.

– Det är viktigt att anställda får en del av det växande produktionsvärdet. Det är ett grundläggande krav. Samtidigt är det viktigt reallönerna ökar så att det finns en långsiktig hållbarhet för svensk industri där vi behåller den internationella konkurrenskraften. Vi måste vara förberedda att möta dagens och morgondagens problem, sa Stefan Löfvén, förbundsordförande i IF Metall.

Vill ligga kvar i täten
”Jämställda och rättvisa löner” sägs i rapporten handla om att löneskillnaderna ska vara rättvisa och att skillnaderna framför allt ska handla om olika lön för olika krav.

– Det är viktigt för oss att arbeten inom konkurrensutsatt sektor får vara löneledande. Jag kan aldrig acceptera att en kvinna med samma jobb ska tjäna mindre än en man, likväl som att etnicitet, sexuell läggning, ålder eller religion inte ska vara avgörande, sa Stefan Löfvén.

– För oss handlar det om att det behövs fler kvinnor på mer avancerade tjänster. Det är framför allt den bristen som gör att skillnaden mellan kvinnors och mäns löner finns hos oss. En viktig del av en avtalsrörelse handlar om att få kvinnor att arbeta i mer avancerade tjänster och det gäller att skapa förutsättningar för det. Det är den tredje punkten i rapporten, säger Leif Ohlsson till LO-Tidningen.

Präglade förra omgången
I förra årets avtalsrörelse har kvinnopotterna varit en väsentlig del. I en motion till LO-kongressen kräver Kommunal att LO även i avtalsrörelsen 2010 ska driva kravet på en särskild jämställdhetspott. Därför kom det omedelbar hård kritik mot IF Metalls rapport från Kommunal. I ett uttalande till Dagens Nyheter sa Kommunals ordförande Ylva Thörn:

– Det är att göra det för enkelt för sig genom att prata om kompetensutveckling. Man kommer inte ifrån att det är inkomsten från ett förvärvsarbete som avgör kvinnors möjlighet att vara mer fria att kunna bestämma över sina liv.

Fler gånger under presentationen av rapporten betonade både Stefan Löfvén och Leif Ohlsson att det kvarstår många viktiga diskussioner inom LO innan vägen inför avtalsrörelsen 2010 är utstakad.

– Att vi hotar att lämna LO är en krigsrubrik (som toppade SvD:s förstasida i dag, redaktionens anmärkning). Vår ambition är att vara kvar i samordningen. Men vi måste samtidigt göra vad som är bäst för våra medlemmar. Jag tror inte på att en kongress ska sitta och besluta om detaljer i en avtalsrörelse. Jag tror inte heller på tekniken med räknesnurra. Vi skulle aldrig acceptera att arbetsgivaren lade fram en tabell som säger hur mycket de olika förbunden ska ha, sa Stefan Löfvén.

Läs också: analysen "Mödosam process att ena förbunden", 3/3 2008
Ladda ner: hela IF Metalls rapport (pdf-fil)