Ljus prognos men än är det långt kvar
– Det ser inte så tokigt ut. Mycket bättre än siffrorna i det orange kuvertet, säger Ann-Christine Björkman när hon får se en mer fullständig beräkning av sin pension.
Förr skötte staten pensionen åt oss, nu måste vi ta ansvar själva. Den förändringen sjunker sakta in i svenskarnas medvetande. När LO-Tidningen frågar Ann-Christine Björkman och Curt Hansson, två 44-åringar med vanliga jobb, om hur de tänker kring pensionen, så blir det en blandning av nyfikenhet, ovisshet och skepsis.
Båda två har sparat lönebesked, orange kuvert och pensionsbesked om avtalspensionen flera år bakåt i tiden. När de sprider ut pappren täcker de nästan det stora köksbordet hemma i kedjehuset i Västerås. Men det betyder inte att de har järnkoll på sina pensioner.
– Jag vet ingenting om sparande. Jag är inte intresserad av att hålla på med fonder, deklarerar Ann-Christine.
Enkelt beslut
Därför nappade hon direkt när en säljare från Solidar Fondservice ringde hem och erbjöd sig att ta hand om hennes premiepension. Den tjänsten kostar drygt 300 kronor om året. Vilket både Ann-Christine och Curt gärna betalar för att slippa ägna tid åt pensionen.
Ann-Christine, som arbetar med catering i Icas festkök, visar upp sitt orange kuvert med synbar skepsis. Pensionen är avlägsen, och siffrorna känns overkliga. Curt Hansson, som är industrielektriker på ett företag i Skultuna, ögnar igenom sitt kuvert med ett ”jaha” och sätter in det i pärmen.
– Det ger ingen helhetsbild av ekonomin när jag slutar jobba, säger Curt Hansson.
Hygglig slant
Bilden klarnar betydligt när konsultföretaget Capitex hjälper till med en mer fullständig beräkning, där avtalspensionen ingår.
– Det går åt rätt håll, utbrister Ann-Christine Björkman, påtagligt uppmuntrad.
Att den beräknade pensionen blir såpass hygglig beror bland annat på att båda började arbeta tidigt, Ann-Christine vid 18 års ålder och Curt vid 20.
De har dessutom heltidsinkomster. Ann-Christine har i själva verket en deltidstjänst på 80 procent, men hon tar alla extrapass hon kan få i köket. Att beställa färdig festmat har blivit populärt, så arbete finns. I praktiken kommer Ann-Christine upp i minst en heltidslön.
Tjänade några tusen
Curt Hansson har arbetat som elektriker vid samma företag i över 20 år. Han gör både installationer och programmering.
– För två år sedan fick jag mer ansvar. Jag blev tjänsteman, bytte fack från IF Metall till Sif, och lönen steg med ett par tusen i månaden, säger Curt.
Två fasta jobb, två stabila inkomster. Då borde det där med pensionen lösa sig. Men Ann-Christine Björkman och Curt Hansson sparar dessutom i varsin pensionsförsäkring, 600 respektive 1.000 kronor i månaden. De pengarna ingår inte i pensionsberäkningen här intill.
– Det var en impuls, säger Ann-Christine om varför hon började pensionsspara. Jag stod på SE-bankens kontor och väntade när en banktjänsteman kom fram till mig.
Svårt att sia
I vilken mån sparandet verkligen behövs har Ann-Christine och Curt svårt att bedöma. Lite nedslagna blev de av ett TV-inslag nyligen, som visade att mycket av pensionssparandet äts upp av bankernas avgifter.
Ann-Christine Björkman och Curt Hansson äger också huset, som kan ses som en del av besparingarna inför ålderdomen. Huset känns gediget, med plats för fyra barn, varav två gemensamma. Och för kaninen Lurvern, vars krafsande ute i vardagsrummet hörs tydligt när det blir en paus i samtalet.
Hur vill paret leva som pensionärer? Och ska de bo kvar i huset? Frågan kommer oväntat. Kanske ställs den för första gången. Det blir tyst en liten stund, bara glassbilens melodi ljuder mellan kedjehusen. Så säger Curt att han gärna vill resa en del. Ann-Christine konstaterar att matutgifterna minskar när fyra barn inte längre bor hemma.
– Pensionen ligger 21 år fram i tiden, så det är mycket vi inte kan veta, säger Curt och Ann-Christine. Men vi tänker att vi ska få det bra. Att det ska bli en skön tid.
FAKTA: Pensionsberäkning för Ann-Christine Björkman
Ålder: 44 år.
Arbetat sedan: 1982.
Lön: 23.000 kronor/månad.
Uppräknad slutlön: 25.540 kronor/månad (=med 0,5 procents löneökning utöver inflation per år).
Allmän pension från 65 år: 13.395 kronor.
Avtalspension SAF-LO: 3.463 kronor.
Summa pension (skattepliktig): 16.858 kronor.
Pension som andel av slutlön: 66 procent.
FAKTA: Pensionsberäkning för Curt Hansson.
Ålder: 44 år.
Arbetat sedan: 1984.
Lön: 28.000 kronor.
Uppräknad slutlön: 31.092 kronor (=med 0,5 procents löneökning utöver inflation per år).
Allmän pension från 65 år: 17.449 kronor, därav ITP (avtalspension) 2.384 kronor och ITP-K (avtalspension) 2.090 kronor
Avtalspension SAF-LO: 797 kronor
Summa pension (skattepliktig): 22.720 kronor.
Pension som andel av slutlön: 73 procent. (Drygt 200 kronor per månad kan tillkomma i form av STP, Curts avtalspension före 1996. LO-Tidningen har inte tillgång till den uppgiften).
Antaganden: Premiepension och avtalspension antas öka i värde med tre procent per år utöver inflation och avkastningsskatt.
Läs också: fler artiklar och nyttiga lästips på temat pension