Han snickrar på ett nytt jobb
![]() |
Kristoffer-Robin Lotze bygger ett vinställ kombinerat med datorförvaring och extra sittmöbel. Foto: Brita Nordholm/Scanpix. |
Det fräser och dånar i snickerisalen – eleverna är på väg att bli de små utrymmenas mästare. KY-utbildningen i compact living i Valdemarsvik ska vara extra kul. Och ge jobb.
Eva Carlsson är långt ifrån perfektionist.
– Men jag gillar inte när det är för rörigt när man kommer in i hallen.
Hon står i snickerisalen på den kvalificerade yrkesutbildningen (KY) i Valdemarsvik i Östergötland. Årets stora arbete, hallens universalmöbel, ligger halvfärdig framför henne. Uppgiften har varit att problematisera kring utrymmen. En rörig yta i hemmet, en trång del i husvagnen som skulle kunna utnyttjas bättre eller en funktion som saknades i båten.
![]() |
Eva Carlsson |
Smart för smått
Compact living betyder kompakt boende och smarta lösningar för små ytor. Eva Carlsson har precis kexat färdigt, det vill säga fasat ur hål där kexliknande pluggar ska in för att hålla hyllorna på plats.
– Du, jag ställde om den där. Jag skulle ha sagt till, men du skulle ha kollat också, säger Carina Wester när hon går förbi.
Eva Carlsson drar fingrarna över de något för små hålen, letar med blicken efter läraren. Kanske funkar det ändå.
I grunden är hon utbildad barnskötare och behandlingsassistent och har jobbat med tonåringar i många år. 37 år gammal var det dags för omskolning.
– Trots att jag är äldst här har jag ju 30 år kvar av yrkeslivet, säger hon.
Fick mod från kändis
Drömmen är en kombination, att jobba både med snickeri och med unga. Kurskamraterna skojar om hennes intresse för Snickar-Matte i TV4:s program Bygglov. Själv säger hon att det inte var på grund av honom hon går utbildningen. Men att programmet gett henne inspiration. Och mod.
– De visar att det finns många lösningar man kan göra själv, utan att vara utbildad möbelsnickare, säger hon.
Carina Wester har alltid haft tumme med hantverk. Hennes mamma hade ett syrum och där lärde Carina sig själv. Hon såg direkt hur det hängde ihop med trådar, öglor och verktyg. Senare blev det mer avancerade tekniker: makramé, stramalj, knyppling. En tvåveckors praktik som textillärare blev ett flera år långt vikariat.
Knivigt att börja om
Utbildningen i compact living skulle komplettera hennes kunskaper. Trä har visat sig vara svårast hittills.
– Det går inte att repa upp och göra om, säger Carina Wester.
Hon har riktat in sig mot hundägare. Det lortiga kopplet ska få sin krok och borstarna sin låda där hundhåret silas bort, allt i ett snyggt och stabilt ekskåp. Efter praktiken i höstas blev hon uppringd av möbelfirman som ville att hon skulle hoppa av och börja jobba.
– Men jag har sagt att jag vill gå färdigt utbildningen. Nu jobbar jag en dag i veckan så länge, säger hon.
Tanken med utbildningen var att alla skulle ha en grundutbildning inom trä i bagaget. Men intagningen skedde efter intervjuer och det visade sig att många hade kunskaper som de fått genom att ”pula” på fritiden och ett intresse för uppfinningar och idéer som också var mycket värda.
Över upp rutinen
Björn Leo är faktiskt den enda av eleverna som har gått gymnasium med inriktning mot trä.
– Under gymnasiet fick jag den exakta noggrannheten. Nu lägger jag till snabbheten, säger han.
Framtidsdrömmen är att ta över sin farfars gamla varv, som hans föräldrar nu sköter vid sidan av jobb som elektriker och inom äldrevården. Men medan de mest sjösätter båtar vill han kunna fixa allt. Berättar han och fortsätter fixa med sin uppfinning: bordet som ska rymma kassetter med Höganäsporslin för vågiga dagar till sjöss.
FAKTA: Kompakt boende
2,5 procent av svenskarna bor fler än två per rum om man räknar bort kök och vardagsrum (till exempel fem personer i en trea). 15 procent av svenskarna bor fler än en per rum (till exempel tre personer i en trea).
Källa: SCB 2005.
FAKTA: Utbildning som ger jobb
I förra (första) kullen fick åtta av nio jobb direkt efter KY-utbildningen Compact living technology. Trä- och möbelindustrin har ett krisartat anställningsbehov. 7.000 personer, både maskinförare och personer inriktade på högklassigt hantverk, söks den närmaste tiden. Senaste statistiken visar att 90 procent av dem som går kvalificerad yrkesutbildning får jobb.