Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Fortsatt sparande på arbetsmiljön

Sverige har redan färre arbetsmiljöinspektörer än ILO rekommenderar. Ändå fortsätter bantningen av Arbetsmiljöverket, och nu vill regeringen ge facket större ansvar.

Förra året inspekterade Arbetsmiljöverket elva procent färre arbetsplatser än året innan. Minskningen berodde på nedskärningarna i myndighetens budget som lett till att var tionde inspektör fått sluta. Och besparingarna fortsätter. På tre år ska nästan var tredje inspektör bort.

– Minskningen sker successivt från 400 inspektörer 2006 till 280 år 2010. Det är klart att det märks på verksamheten, säger Bernt Nilsson, tillsynschef på Arbetsmiljöverket.

Lägst i Norden
Neddragningarna har lett till att Sverige inte längre når upp till FN-organet ILO:s rekommendation om antalet inspektörer. ILO förespråkar en inspektör per 10.000 arbetstagare. Sverige har i år 0,8, vilket är betydligt lägre än de övriga nordiska länderna som har närmare två inspektörer per 10.000 anställda.

Nästa år sjunker inspektörstätheten ytterligare till knappt 0,7, vilket LO är starkt kritiskt till.

– Det är för jäkligt att regeringen gör så här. Vi har varit kända för att ha ett bra arbetsmiljöarbete, men nu ligger vi långt ner på listan i Europa, säger Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.

Regeringen anser dock inte att ILO:s rekommendation är ett rättvist mått på arbetsmiljöarbetet i Sverige.

– Det kan inte ensamt ligga till grund en bedömning av hur mycket resurser som ska läggas på arbetsmiljöarbetet, säger Anna
Bergsten, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

Handlar inte bara om ILO-mått
Hon framhåller att Sverige har ett statligt stöd till regionala skyddsombud, vilket är ovanligt i andra länder, och att regeringen satsar mycket på rehabilitering och företagshälsovård.

– Man ska inte stirra sig blind på ILO-måttet utan se vad vi faktiskt gör i övrigt på området.

Anna Bergsten anser också att neddragningarna på Arbetsmiljöverket måste ses i ljuset av regeringens samlade politik.

– Den främsta prioriteringen är att få fler i arbete.  Det har lett till flera omprioriteringar i budgeten, säger hon.

Facket spelar roll
Ett sätt att kompensera de minskade inspektionerna är att låta facket ta ett större ansvar för arbetsmiljöfrågorna. I en debattartikel i Göteborgsposten förra veckan lyfte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin fram fackets betydelse.

”Vi kommer aldrig att kunna nå alla arbetsplatser med statliga tillsynsinsatser. Det är därför viktigt att den statliga tillsynen av lagstiftningen kompletteras med en bred och aktiv partssamverkan där till exempel fackliga organisationer och skyddsombud har en viktig uppgift”, skrev han.

Hur det ska gå till är ännu inte klarlagt, enligt Anna Bergsten. Regeringen presenterade i förra veckan grunden till en ny arbetsmiljöpolitik, men än så länge saknas konkreta förslag.

”Bjudit in parterna”
Grundtanken är att arbetsmiljöfrågorna ska kopplas ihop med jobbpolitiken för att få fler i arbete, och politiken ska utarbetas i samråd med arbetsmarknadens parter.

– Vi har lagt grunden i form av tankeramar och konkreta utgångspunkter. Nu har vi bjudit in parterna till ett samråd där vi vill lyssna på deras synpunkter innan vi går vidare, säger Anna Bergsten.

Samrådet äger rum i början av april och Ulla Lindqvist på LO välkomnar initiativet. Hon instämmer i att arbetsmarknadens parter har en viktig roll i arbetsmiljöarbetet, men betonar att det inte minskar regeringens ansvar.

– Regeringen försöker smita undan sitt ansvar. Det finns en tendens att parterna ska ta över myndighetens arbete men det kan vi inte göra. Det vi kan göra är att lyfta frågor om företagshälsovård, utbildning och bemanning men föreskriftsbiten och tillsynen är statens ansvar, säger hon.

FAKTA: Allt färre arbetsmiljöinspektioner

  • Förra året gjorde Arbetsmiljöverket drygt 36.000 inspektioner på arbetsplatser att jämför med nästan 40.000 året innan.
  • Inspektionerna ledde till 14.200 inspektionsmeddelanden med krav, en minskning med 700 i jämförelse med året innan. Även antalet förelägganden och förbud minskade.
  • Sammanlagt inspekterades 20 400 olika arbetsställen 2007, vilket var drygt 2.000 färre än 2006.

Källa: Arbetsmiljöverket.