LO vill öppna dörren till skolvärlden
LO:s chefsekonom Dan Andersson ser som sitt uppdrag att minska arbetarklassen. Större satsningar på utbildning kan vara bra för LO-medlemmarna visar en studie.
– Vi har en brist i vuxenutbildning. Det har varit lättare att som vuxen bygga vidare på sina teoretiska kunskaper, men svårare för dem som behöver bygga vidare på sina praktiska kunskaper, säger Mona Sahlin till LO-Tidningen.
Barn till föräldrar med akademisk bakgrund läser vidare i nästan samma omfattning, oavsett om de föräldrarna är födda i Sverige eller utomlands, visar en LO-studie som presenterades i dag, torsdag. Men ungdomar med utländsk bakgrund som har kortare utbildning får dock ofta långvariga problem att hitta jobb.
Fortfarande är det så att de barn som har föräldrar med högre utbildning är mer benägna att själva läsa vidare.
Minskar arbetarklassen
Dan Andersson, LO:s chefsekonom, ser gärna att så många som möjligt läser vidare.
– Mitt uppdrag är att minska arbetarklassen. Jag vill att så många som möjligt går på högskolan.
– Att Sverige har en jämnare fördelning av inkomster än andra länder beror inte bara på det här huset, säger Dan Andersson och pekar upp i taket där han står på femte våningen i LO-borgen. Det beror också på att vi har en jämnare fördelning av utbildning.
Måste jobba extra
Dan Andersson säger sig vara orolig för att studiemedlen har urholkats allt mer. 1990 uppgick det till 74 procent av vad en industriarbetare tjänade. Förra året var motsvarande siffra 52 procent.
Det här betyder att studenter blir allt mer beroende av extrainkomster för att klara sig.
– Vi anar att det finns ett samband mellan föräldrarnas inkomst och deras barns studiebana, säger Dan Andersson.
Kvinnoproblem
LO-utredaren Jenny Lindblad pekar på ett annat problem:
Trots att kvinnorna i Sverige i genomsnitt har högre utbildning än männen är männens arbete mer kvalificerade.
Enligt studien så ska fackföreningar som även i framtiden vill ha en sammanpressad lönestruktur försöka att se till utbildning subventioneras.
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som var med då rapporten presenterades, betonade vikten av att bygga ut högskolan.
– Men vi måste också förstå vuxenutbildningarnas stora betydelse, inte bara komvux. Man måste kunna få en chans till och en chans till och en till, säger Mona Sahlin.
Föreslår yrkesvux
Partiet skissar på en politik som ska utvidga vuxenlärandet. Det nya tänkandet kallas yrkesvux.
Några konkreta förslag på hur partiet tänker kring yrkesvux finns dock ännu inte.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin efterlyste en storsatsning på grundskolan.
Hon upprörs av de förslag som går ut på att elever och föräldrar ska kunna välja bort vissa teoretiska ämnen på yrkesutbildningar.
– Kärnämnen behövs också för dem som utbildar sig till traditionella arbetarklassyrken, säger hon.
Enligt henne är risken att de som har arbetarklassbakgrund kommer att välja bort de teoretiska ämnena. Om det senare skulle vilja bygga på sin utbildning så blir det ett större steg för dem att utbilda sig vidare.
Svårt med jobb
LO:s studie Etablering på arbetsmarknaden visar också att det har blivit svårare för unga att få jobb.
Bland dem som är födda före 1971 hade 70 procent kommit in på arbetsmarknaden vid 21 års ålder. För dem som är födda i början av 1980-talet är motsvarande siffra 40 procent.