Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

S-kritik mot obligatorisk kassa

Klipp banden helt mellan facket och a-kassan, föreslår miljöpartiet som vill göra arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk. Men starka facklig band till a-kassan är en av grundbultarna i den svenska modellen, anser socialdemokraterna som är starkt kritiska.

Miljöpartiet och socialdemokraterna har nyligen inlett diskussioner om en valsamverkan. I går, söndag, beslutade dock miljöpartiets partistyrelse att driva en obligatorisk a-kassa.

Frågan är hur det påverkar relationerna mellan partierna.

Tung kritik
Miljöpartiets förslag möts av tung kritik från Sven-Erik Österberg, socialdemokrat och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet:

– Vi har ingen hög kompromissvilja i frågorna kring taket i sjukförsäkringen och frågan om a-kassan, säger han.

– A-kassan är en av grundbultarna i den svenska modellen.

Vill slå ihop
Det förslag som miljöpartiets partistyrelse vill föra fram till sin kongress i maj går emot många av socialdemokraternas tankar kring arbetsmarknaden.

Miljöpartiet vill att arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen ska slås ihop och utgöra något som det kallar för arbetslivstrygghet.

– En enda myndighet ska sköta utbetalningarna av sjukpenning, a-kassa och försörjningsstöd, säger Gunvor G Ericson (mp).

Sänkt sjukpenning
Vidare ska ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet vara densamma. Partiet tänker sig att det gemensamma inkomsttaket ska ligga kring 24.000 kronor.

Det innebär att de sjukskrivna får sin sjukpenning sänkt – men att arbetslösa får sin ersättning höjd.

Kostnaden beräknas till cirka åtta miljarder och ska, enligt Gunvor G Ericson, finansieras med att inkomstskatten höjs med cirka en procent.

Ett mål är att minst hälften av alla arbetstagare ska få 80 procent av sin inkomst vid sjukdom eller arbetslöshet.

Starka parter
Socialdemokraten Sven-Erik Österberg säger att den svenska modellen bygger på starka parter med ansvar för löner och skydd vid arbetslöshet.

– Att bryta ut arbetslösheten som miljöpartiet vill göra innebär att en del av den fackliga legitimiteten försvinner. Vi kommer att få en lägre facklig organisationsgrad och svagare parter på arbetsmarknaden. Vi får fler arbetsplatser där det råder otrygghet och dåliga förhållanden, säger han.

Hur det kan påverka en eventuell valsamverkan är, enligt honom, för tidigt att säga.
– Vi ser det som att det är ett förslag som miljöpartiet jobbar med sedan får vi se hur det blir, säger Sven-Erik Österberg.

Förstår oron
Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson säger att han förstår oron från socialdemokratiskt och fackligt håll:

– A-kassan har varit viktig i det svenska systemet. Men det vi ser nu är att den borgerliga regeringen håller på att slå sönder det svenska trygghetssystemet.

De många avhoppen från a-kassan innebär, enligt miljöpartiet, att många kommer att stå utanför trygghetssystemen då nästa lågkonjunktur kommer.

– Jag tror att det är orealistiskt att klara av att gå tillbaka till det system vi hade innan. Det mest rimliga är att vi inför ett statligt system, säger Peter Eriksson.

Ingen medborgarlön
Miljöpartiets nya förslag innebär att frågan om att införa en medborgarlön inte kommer att drivas lika hårt i framtiden. Det har fått miljöpartisten Karin Jansson att i protest lämna sina uppdrag i partistyrelsen, hon sitter dock kvar som ledamot.

Läs också: artikeln ”Obligatorisk a-kassa kan skrotas”, 22/2 2008