Olauson: Prognoserna var överdrivna
De måttliga löneökningarna förvånar prognosmakarna, men LO är inte överraskat.
– Ökningen har varit avtalsenlig och att löneglidningen normal, säger Erland Olauson, avtalssekreterare för LO.
Löneökningarna förra året ser ut att bli betydligt lägre än vad prognoserna visat. Under årets första elva månader ökade lönerna med 3,1 procent i genomsnitt för hela arbetsmarknaden, enligt Medlingsinstitutet. Ökningstakten ligger kraftigt under konjunkturinstitutets prognoser för 2007.
– I januari skrev vi ner vår prognos till 3,9 procent. Det är ännu för tidigt att säga, men min spontana känsla är att den fortfarande kan ligga för högt, säger Urban Hansson Brusewitz, prognoschef på Konjunkturinstitutet.
Väntas öka något
Han betonar dock att Medlingsinstitutets siffror kommer att skrivas upp något när även december räknas med. Konjunkturinstitutet analyserar nu varför lönerna ökat mindre än förväntat. En förklaring kan vara att fler unga och personer med invandrarbakgrund fått jobb när sysselsättningen ökat. Om de kommit in på låga lönenivåer drar det ner ökningen, enligt Urban Hanson Brusewitz.
– Sedan kan vi konstatera att konjunkturutvecklingen ser ut att bli svagare än vi räknade med i somras, säger han.
Även Svenskt Näringsliv har varnat för stora löneökningar på upp emot 5 procent i genomsnitt under 2007. LO:s avtalssekreterare Erland Olauson är dock inte förvånad över löneökningstakten.
– Vi har sagt hela tiden att det varit en överdriven uppfattning i prognoserna från konjunkturinstitutet och från Svenskt Näringsliv.
”Rimlig takt”
Enligt Erland Olauson håller löneökningen en rimlig takt som samhällsekonomin klarar av Kritiken från arbetsgivarna om att facket agerat oansvarigt och krävt för stora löneökningar har visat sig vara obefogad, säger han.
– Löneökningarna är absolut ansvarsfulla. Man kan i alla fall inte säga att det är en för hög nivå. Det kan snarare bli en för låg nivå för att alla ska få reallöneökningar. Med stigande kostnadsläge och räntor ser jag en risk i att löneökningarna kan urholkas, säger han.
Läs också: artikeln ”Industrin vill vara kvar i lönetäten”, 20/2 2008
Läs också: analysen ”Tydligt bokslut efter avtalsrörelsen-07”, 19/2 2008
Läs också: artikeln ”Måttliga löneökningar och få konflikter”, 19/2 2008