Klädexperiment med oväntat resultat
Punkare, präktig tant och militär. Universitetsläraren Margareta Melin-Higgins avverkade stilar i rasande fart. Men det var varken maskerad eller teater – utan en ny pedagogik.
Varje gång Margareta Melin-Higgins mötte de nya mediestudenterna på Malmös högskola i höstas gjorde hon det i ny skepnad.
– Jag ville skaka om dem och få dem att tänka kritiskt. Det handlar om källkritik, att det ska fråga sig vem personen som säger något är, vad den säger och varför den gör det, säger hon.
Från början skulle experimentet bara pågå under den första veckan. Men det förlängdes, när ingen av studenterna sa något om stilkasten.
– Jag bestämde mig för att fortsätta tills någon började diskutera det. Men problemet var att det aldrig hände.
Oväntade protester
Reaktionerna kom i stället från kollegorna. En del trodde att hon förlorat förståndet, andra tyckte att det var en intressant idé och hjälpte till med kläder till nya stilar.
Efter sju veckor och drygt 20 stilar avslutades försöket, med att studenterna fick ett frågeformulär med rubriken: Vem är Margareta Melin-Higgins? De fick besvara frågor om hennes ålder, klasstillhörighet, kulturvanor, bostad, fritidsaktiviteter och politiska åsikter. Studenternas kurs handlade om kulturproduktion och mode ingick som en del av kursen. Frågeformuläret inledde en diskussion om vilka slutsatser människor drar om andras liv och personlighet på grund av deras yttre.
– Man förmedlar otroligt mycket genom sitt utseende vare sig man vill det eller inte. Bara genom att visa sig får andra människor tankar om vem man är.
– Egentligen gjorde jag som alla lärare, använde min kropp och mitt utseende i undervisningen, men jag gjorde det på ett medvetet sätt, säger Margareta Melin-Higgins.
Mycket händer utanför
Experimentet gjorde studenterna medvetna om sina fördomar. Margareta Melin-Higgins lärde sig framför allt en sak: hur lite av lärandet som sker i föreläsningssalarna. Studenterna hade diskuterat hennes stilbyten redan första veckan, men de hade pratat med varandra och inte med henne.
– Försöket blev lyckat och jag ska definitivt göra om det här när det kommer nya studenter. Två kollegor har redan anmält att de vill vara med så då blir det i ny större form.