Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Ingenting kan bli som före alliansen

Bergslagen är hans hem. Rötterna har han i Skogsarbetareförbundet. Nu tar Sven-Erik Österberg över som talesperson för socialdemokraternas jobbpolitik. Kanske den tyngsta frågan inom ett arbetarparti.

– Att bedriva en politik som får människor ut i arbete måste vara något av det viktigaste en regering gör. Skillnaden mellan oss i socialdemokraterna och alliansen är att vi inte tror att man kan överge någon när den har fått ett jobb, vilket jobb som helst, säger han.

– En bra jobbpolitik handlar om att rätt man eller kvinna ska vara på rätt plats. Blir det tvärtom så är det ett problem för den enskilde och Sverige. Regeringen överger en massa människor som får stå utanför arbetsmarknaden eller får jobb i låglönesektorn. Det är ansvarslöst.

Självkritisk
Efter valförlusten finns det ändå fog för mycken självrannsakan. Alliansen lyckades presentera en jobbpolitik som tycktes mer trovärdig för väljarna, konstaterar Sven-Erik Österberg.

– Vi måste visa vilken jobbpolitik socialdemokraterna vill driva, säger han. Att den som står utanför arbetsmarknaden ska känna sig trygg med en bra a-kassa. Att den som befinner sig i arbetsmarknaden känner att den är på rätt plats. Att utbildning är meningsfullt.

– Samtidigt handlar det om att förstå att vi har varit dåliga på vissa saker. Det måste vi inse. Ett exempel är arbetsmarknadsutbildningen. En del i detta paket har inte varit bra. Att du som arbetslös ska gå en massa kurser som aldrig leder till något kan aldrig vara meningen. Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar måste vara till för att matcha arbetsmarknadens behov. Där har vi inte varit helt tydliga, säger han.

Omöjligt att vrida tillbaka
Ordet ”återställare” nämns ofta i samma andetag som ”socialdemokraterna” och ”jobbpolitik”. Men här är Sven-Erik Österberg tydlig: Ingenting kan bli som tiden före alliansen.

– Vårt mål är att a-kasseersättningen ska upp till 80 procent. Det kostar runt nio miljarder kronor. Att helt återställa trygghetssystemen skulle bli betydligt dyrare. Det går det inte att uppnå. I varje fall inte på kort sikt.

Om Sven-Erik Österberg är rätt person att leda arbetet med socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik vill han egentligen inte svara på. Men flera personer som LO-Tidningen har talat med tycker att valet är det absolut bästa. Han har rötterna ute i landet.
Han har fötterna stadigt i myllan. Han är ingen politisk broiler, är några av omdömena.

– Jag känner mig trygg i uppgiften. Jag har jobbat med arbetsmarknadspolitik och ekonomi under många år. Båda ämnena hör ihop. Och även om min erfarenhet från facket inte är helt färsk så finns den i varje fall.

Måste vara snabb
Det finns röster som talar om att världsekonomin går mot en lågkonjunktur. Sven-Erik Österberg är inte helt klar över hur socialdemokraterna ska tackla detta. Han tror att det inte går att låsa sig vid ett scenario. Men om lågkonjunkturen kommer så tycker han att det är viktigt att höja statusen på arbetsmarknadsutbildningen. Det handlar om att vara beredd med utbildad arbetskraft så att omställningen till konjunkturuppgångens krav går snabbt.

En fråga i sammanhanget är hur socialdemokraterna ska få unga att tro på deras arbetsmarknadspolitik.

– Många unga är de som är mest utsatta i alliansens arbetsmarknadspolitik. Låglönejobb som kräver betydligt mindre än vad de kan. Den farligaste signalen som samhället kan ge är att det meningslöst att utbilda sig.

– Vi måste jobba för en politik där stelheten i arbetsmarknaden försvinner. I dag håller sig många kvar på sina arbeten därför att de känner sig otrygga. Det gör att många unga aldrig kommer in riktigt på arbetsmarknaden. Många blir understimulerade. Det blir en viktig uppgift för oss att motverka det här. Har vi trygga system så törs människor röra på sig och nya kan komma in på arbetsmarknaden. Trygghetsförsäkringarna är oerhört viktiga, säger Sven-Erik Österberg.

Men hur vill ni hjälpa alla unga som hoppar av skolan med ofullständiga betyg?

– Här finns en del i det som vi måste bli bättre på. Ingen mår bättre av att gå fem olika datakurser. Där är politikens uppgift att se till att arbetsförmedlingarna har resurser att hjälpa varje enskild person utifrån hans eller hennes behov. Men också utifrån företagens behov. Att få en inkomst i stället för försörjningsstöd betyder så oerhört mycket för en människas livskvalitet. Ung som äldre. Det viktiga är att jobba mot uppgivenheten, säger han.

FAKTA:Sven-Erik Österberg
Ålder: Fyller 53 år den 10 mars.
Bor: I hus i Färna utanför Skinnskatteberg i Västmanland.
Familj: Fru och tre barn.
Inkomst: Cirka 59.000 kronor i månaden.
Bakgrund: Treårigt gymnasium, lantarbetare och skogsarbetare för Domänverket 1975–1984, därefter ombudsman i Skogsarbetarförbundet, kommunalråd i Skinnskatteberg 1991–1994, riksdagsledamot sedan 1994 samt kommun- och finansmarknadsminister 2004–2006.
Intressen: Jakt och trädgårdsskötsel.
Okänd talang: Bra på att snickra. Kan bygga det mesta.