De tror på ordets makt att förändra
Som en i publiken utbrast vid invigningen av den landsomfattande ”Författarturné för en kämpande litteratur”: "Det finns en längtan att nån ska göra nånting mot denna jävla Allians!"
Vid Brunnsviksseminariet i höstas började ett antal författare konspirera om att haka på ”Allsång mot Alliansen” med nåt slags ”Högläsning mot Högern”. ABF uppmuntrade initiativet och nu ska 24 orter från norr till söder få besök av följande diktare i olika konstellationer:
Ove Allansson, Ann Charlotte Alverfors, Arne Andersson, Bernt-Olov Andersson, Mats Berggren, Håkan Boström, David Ericsson, Lena Kallenberg, Torgny Karnstedt, Torbjörn Lundgren, Tony Samuelsson, Aino Trosell, Monika Zak.
Det handlar om agitation, men turnén blir också en manifestation av konstens – och i synnerhet den unika svenska arbetarlitteraturens – förmåga att lyfta fram vad som är viktigt här i världen. I dessa kommersiella tider när allt och alla på olika vis ska konkurrensutsättas. Kulturen med.
David Ericsson och Lena Kallenberg redovisade hur deras senaste romaner – Taxfree respektive Elena och Europa – är krönet på långvarigt undersökande arbete för att förstå sig på samtiden, följt av genomtänkt konstnärlig gestaltning. Ann Charlott Alverfors berättade om olika författarerfarenheter som samlats mellan pärmarna på den nyutkomna Vem ska trösta Gösta?
Och dessa smakprover lovade gott. För vad dessa arbetarförfattare gör är att visa upp sitt författararbete och på så vis skapa mening i en förvirrad tid.
Efter att ha beskrivit ett annat kulturprojekt, den exempellösa framgången med ljudböcker på vägbiblioteken, växlade David Ericsson till och med över från försvar till anfall och konstaterade:
– Vi som hör till arbetarklassen – det är vi som är nytänkande. Dom där ultraliberalerna har ju alltid funnits.
Minsann.
Läs också: Hela turnéplanen fram till finalen i Stockholm den 1 maj
Läs också: Manifestet "Läs mot högern – sätt fart på rörelsen"