Industrin vill vara kvar i lönetäten
Industrin ska vara löneledande även i framtiden, annars hotas samhällsekonomin, enligt Industrins ekonomiska råd. Nu ska diskussionen om lönenormen föras vidare i Medlingsinstitutets regi.
Det har fungerat bra att låta industrin sätta normen för löneökningarna och så bör det vara även i framtiden, enligt Industrins ekonomiska råd. I dag, onsdag, presenterade rådet en ny rapport.
– Det kan vara rätt riskabelt att drastiskt frångå den ordning som gällt de senaste tio åren, säger Olle Djerf, en av rådets fyra ekonomer.
Diskussioner pågår
Det senaste året har diskussion om hur lönebildningen s ka gå till blivit allt intensivare. Överenskommelsen om att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska gör upp först och att deras avtal sedan blir vägledande för andra branscher har ifrågasatts.
Tjänstesektorn anser att även deras företag är utsatta för internationell konkurrens. De anser också att de är känsligare för löneökningar då lönerna utgör en större del av kostnaderna i tjänsteföretag.
Industrins ekonomiska råd anser dock att industriavtalets parter bör behålla ledartröjan. I rapporten konstaterar de att vissa delar av tjänstesektorn blivit mer internationella, men att industrin fortfarande är betydligt mer beroende av utrikeshandeln.
Kan innebära otakt
Rådet tycker inte heller att det finns bevis för att tjänsteföretag skulle vara känsligare för löneökningar. Om den konkurrensutsatta industrin inte får sätta lönenormen kan konsekvenserna bli att Sveriges ekonomi hamnar i otakt med omvärlden, varnar Industrins ekonomiska råd.
– Det är ett klart sämre alternativ om branschvisa särintressen blir normerande för lönebilden, säger Olle Djerf.
Även Medlingsinstitutet, som ska verka för en väl fungerande lönebildning, anser att frågan om vem som sätter lönemärket är central för framtiden.
– Vi kommer nu att bjuda in parterna till konferenser om den konkurrensutsatta sektorns lönenormerade roll, eftersom diskussionerna på området varit intensiva, sa generaldirektör Claes Stråht, igår, tisdag, när sammanfattningen av förra årets avtalsrörelse presenterades.
FAKTA:
Industrins ekonomiska råd består av fyra fristående ekonomer som tillsätts av industriavtalets parter. Rådet har till uppgift att ge rekommendationer i ekonomiska frågor och ta fram rapporter som rör industrin.