Nu stormar det kring konfliktreglerna
Facket hotar och varslar med konflikt innan parterna gått till botten med förhandlingarna, hävdar Svenskt Näringsliv. Nu vill de förbjuda konfliktvarsel under medling.
– Det brukar heta att den svenska arbetsmarknaden är så konfliktfri, sa Jan-Peter Duker, vd på Svenskt Näringsliv.
– Det håller inte vi med om, fortsatte han.
I dag, måndag, presenterade arbetsgivarorganisationen rapporten ”En konfliktfri avtalsrörelse?”. Det är en analys av varsel och stridsåtgärder under avtalsrörelsen 2007. Enligt Jan-Peter Duker är situationen ohållbar. Företagen har knappt några lager och varuflödena är snabba. De som produceras måste så snabbt som möjligt ut till kunderna. En konflikt kan, enligt honom, därför få allvarligare följder jämfört med tidigare.
Jämför med pistolhot
Bara hotet, konfliktvarslet, får allvarliga följder, anser Svenskt Näringsliv och anklagar de fackliga organisationerna för att missbruka varslen.
– Konfliktvarsel läggs i ett allt tidigare skede under förhandlingarna. Att göra det är att inte ge förhandlingarna en rimlig chans.
Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen, gick längre i sitt bildspråk.
– Det är som om det sprang in en person i rummet och viftade med en pistol. Då viker vi ned oss, sa han.
Medveten strategi
Arbetsgivarna anser att de tvingas skriva på för dyra löneavtal. Enligt Svenskt Näringsliv har facken mer medvetet än tidigare flaggat för hur de ska trappa upp konflikten om inte avtal sluts. Så var exempelvis under förhandlingarna mellan HTF och Svensk Handel. Fackförbundet varslade om strejk med upptrappning i tre steg, i sista steget skulle 60.000 tjänsteman tas ut i strejk.
Byggnads och Elektrikerförbundet pekades också ut som fackförbund som är snabba att koppla in medlare och ta till konfliktvarsel. Svenskt Näringsliv vill nu förbjuda varsel samtidigt som det sker medlingsförsök.
LO ställer sig frågande till Svenskt Näringslivs krav och hävdar att antalet varsel 2007 inte var fler än under avtalsrörelsen 2004, uppger TT.
– Svenskt Näringslivs beskrivning av förra årets avtalsrörelse har inget stöd i verkligheten, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olausson till TT.
– Varsel under pågående medling är ju något man måste ta till ibland för att bryta ett dödläge.
Avgörande avtal
Rapporten från Svenskt Näringsliv kommer i ett läge då parterna på arbetsmarkanden förhandlar om ett nytt huvudavtal, liknade Saltsjöbadsavtalet. Ett sådant avtal kan sägas vara grammatiken för relationerna mellan arbetsmarknadens parter och är mycket viktigt för hur den framtida arbetsmarknaden kommer att fungera.
Enligt Jan-Peter Duker är en förutsättning för ett nytt avtal att det blir en förändring av konfliktreglerna.
– Blir det inga förändringar i konfliktreglerna så blir det inte något nytt huvudavtal, sa Jan-Peter Duker
Fotnot: I morgon, tisdag, presenterar Medlingsinstitutet den officiella konfliktstatistiken. Svenskt Näringslivs rapport om konfliktvarslen kan ses som en kritik mot det mått på antalet strejkdagar som Medlingsinstitutet använder sig av.