Lagändring bakom fler anmälningar
Förra året fick Jämo in 317 anmälningar om diskriminering på grund av kön, att jämföra med 229 förra året. De Jämoanmälningar som ökat mest gäller brott mot föräldraledighetslagen. Förra året anmäldes 72 sådana fall och de flesta är ett resultat av förbudet mot missgynnande av föräldralediga som infördes 1 juli 2006.
– Det är först nu vi ser frukterna av den nya lagen. Under hösten 2006 gjordes elva anmälningar om missgynnande och förra året blev det 72, säger Bengt Nilsson, informatör och samordnare för Jämo.
Han tror att ökningen beror på att allt fler känner till den nya lagen. Jämo hade under hösten en informationskampanj om missgynnandeförbudet och under kampanjen ökade anmälningarna markant.
Diskriminering i arbetslivet
De allra flesta ärenden hos Jämo förra året gällde diskriminering i arbetslivet. Förutom anmälningarna enligt föräldraledighetslagen anmäldes 154 fall av brott mot jämställdhetslagen. 49 av dem handlade om diskriminerande anställningsvillkor och nästan lika många om diskriminering vid rekrytering.
– Det är ändå bara toppen av ett isberg. Fackförbunden tar hand om de allra flesta ärenden när det gäller diskriminering i arbetslivet, så bara en liten del kommer till oss, säger Bengt Nilsson.
Även ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) fick ta emot fler anmälningar förra året än året innan, 905 anmälningar att jämföra med 757. Även där gällde de flesta fallen diskriminering i arbetslivet, men trots många anmälningar är det få som leder till fällande domar.
Förlust i arbetsdomstolen
– Vi har haft en väldig motgång där. Förra året stämde vi åtta arbetsgivare i AD och hittills har två domar fallit och vi har förlorat bägge, säger DO Katri Linna till TT.
Hon tillägger att ungefär vart tionde fall av diskriminering i arbetslivet som DO driver leder till uppgörelser innan ärendena når domstolen.
Störst ökning av anmälningar förra året hade dock handikappombudsmannen (HO), som nästan fördubblade sina ärenden från 524 år 2006 till 1012. De flesta anmälningarna till HO gällde dålig tillgänglighet till restauranger och allmänna platser. Bara 84 av anmälningar gällde diskriminering i arbetslivet.
Den enda diskrimineringsombudsman som inte märkt någon direkt ökning av anmälningarna förra året är ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (Homo). Homo brukar få in mellan 40 och 50 anmälningar om året och antalet är relativt konstant.