Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Polisen vill prioritera arbetsmiljöbrott

Polisen ska få arbetsmiljöbrott på schemat. Nu införs brottstypen som ett moment i polisutbildningen.

– Kunskapen om den här typen av brott är alldeles för dålig, säger Thorbjörn Lundström vid polisen i Östergötland.

Alla nya poliser ska få en grundläggande utbildning i arbetsmiljöbrott. I år införs brottstypen på polisstudenternas schema, som en obligatorisk del av grundutbildningen.

– Tidigare har det varit upp till de olika lärarna om de tagit upp arbetsmiljöbrott eller inte, men nu får alla en grundkunskap om de här brotten, säger polishögskolans studierektor Christer Nyberg.

Idéen får stöd
Initiativet kommer från Rikspolisstyrelsen som anser att polisen kan för lite om arbetsmiljöbrott. Men det är inte bara de blivande poliserna som ska få bättre kunskaper. Även erfarna utredare ska kunna få specialutbildning. Rikspolisstyrelsen håller på att ta fram en fortsättningsutbildning i arbetsmiljöbrott för poliser. Att fler poliser ska få kunskap om arbetsmiljöbrott välkomnas av både polis och åklagare.

– Det är väldigt positivt. Arbetsmiljöbrott har varit lågt prioriterade, men det går åt rätt håll, säger Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö med ansvar för just arbetsmiljöbrott.

Flyttade ärendena
Han skulle dessutom gärna se en specialisering hos polisen så att ett antal utredare bara arbetade med arbetsmiljöbrott. Åklagarmyndigheten genomgick en sådan förändring förra året då de specialåklagare som arbetar med miljöbrott fick ta över arbetsmiljöbrotten.

– Det handlar om att samla kompetensen på ett ställe. Det ger bättre resultat, säger han.

I dag är det väldigt få poliser som arbetar heltid med att utreda arbetsmiljöbrott. Kanske bara en.

– Jag känner i alla fall inte till någon mer än jag själv, säger Thorbjörn Lundström vid polisen i Östergötland.

Allt ska utredas
Han sitter också med i en central samverkansgrupp där Arbetsmiljöverket, Polisen och Åklagarmyndigheten arbetar för att förbättra utredningen av arbetsmiljöbrott. Gruppen vill också förändra attityden till brotten. Ett viktigt steg är att få polisen att utreda alla allvarliga arbetsplatsolyckor. I dag kan polisen vid en arbetsplatsolycka skriva en anmälan där det står att det är en olycka utan misstanke om brott. Det kan innebära att händelsen aldrig utreds av polisen.

– Vi måste alltid utgå från att det kan vara ett grovt brott när vi åker ut på en arbetsplatsolycka. Annars ställer vi inte de rätta frågorna och kommer därför aldrig att upptäcka arbetsmiljöbovarna, säger Thorbjörn Lundström.

För tio är sedan fick nästan nio av tio arbetsplatsolyckor i Östergötland beteckningen ”utan misstanke om brott” av polisen. Nu är siffran nere i en av tio. Utvecklingen har gått ovanligt snabbt i länet, eftersom Thorbjörn Lundström kraftigt propagerat för att kollegor inte ska använda beteckningen, men tendensen är den samma i resten i landet.

– Medvetenheten har ökat. Det går åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Thorbjörn Lundström.

Det är fortfarande bara en liten del av alla arbetsplatsolyckor som kommer till polisens kännedom. Förra året anmäldes drygt 83.000 olyckor till Arbetsmiljöverket, men bara 1.100 utreddes av polisen.

FAKTA: Allt fler brott
En rad olika brott räknas som arbetsmiljöbrott: vållande till en persons död eller vållande till kroppsskada i samband med en arbetsolycka, framkallande av fara för arbetstagare samt åsidosättande av föreläggande eller förbud som innebär att arbetsmiljölagen inte följs. Förra året polisanmäldes 1.102 arbetsmiljöbrott, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. Antalet har ökat stadigt de senaste tio åren.

Läs också: artikeln ”Rekord i anmälda jobbskador”, 1/2 2008

Läs också: artikeln ”Allt färre anmäler arbetssjukdomar”, 29/1 2008