Rehabremissen fick bottenbetyg
Regeringens rehabiliteringskedja – med krav på långtidssjuka att snabbare söka nytt jobb – får hård kritik av flera tunga remissinstanser. Komplicerat, otydligt och utan konsekvensanalyser är den allmänna bilden av förslaget.
Fackföreningsrörelsen är i stort sett enig i sin kritik. TCO, Saco och LO hävdar i sina remissvar att fler människor riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden med regeringens förslag. TCO skriver exempelvis: ”Med det ’fyrkantiga’ regelverk och mekaniskt utformade tidsgränser, som nu föreslås, finns stor risk för att fler försäkrade riskerar att förlora sin anställning och ekonomiska trygghet”.
Mycket av kritiken från fackföreningsrörelsen handlar också om vad som uppfattas som oklarheter gällande ansvaret för rehabiliteringen.
Tungt ansvar att bära
Så här skriver LO i sitt remissyttrande: ”LO anser att förslaget i praktiken urholkar det rehabiliteringsansvar som arbetsgivare och Försäkringskassan har enligt lagen om allmän försäkring och som arbetsgivare också har enligt arbetsmiljölagen. LO kan inte acceptera en sådan förändring.”
Försäkringskassan har i dagsläget ett tungt ansvar för rehabiliteringsinsatserna i samhället. Myndigheten har också mycket kritik mot förslaget. Delvis anser den att regelverket är både komplicerat och otydligt. De försäkrade och Försäkringskassan kommer att ha svårt att säga vad som gäller vid ett sjukfall, säger myndigheten i sitt remissvar.
Även Socialstyrelsen tror att kraven på de försäkrade och Försäkringskassan kan bli svåra att leva upp till. Den instämmer dessutom i kritiken från Försäkringskassan om förslagets brist på konsekvensanalys för exempelvis hälso- och sjukvården.
Oklart vad det kostar
Det senare är också ett av tyngsta argumenten mot förslaget från Sveriges Kommuner och Landsting. I sin remiss skriver organisationen bland annat att det saknas beskrivningar av vad förslaget kommer kosta i merarbete vården.
Svenskt Näringsliv är lite mildare i sin kritik av regeringens förslag. Men det finns ändå vissa delar som organisationen inte är helt nöjd med. Exempelvis tvekar om Försäkringskassan klarar av att möta de krav som kommer att ställas. Det handlar både om kompetens och om kassan har en organisation som klarar av reformen i dag.
Nu ska regeringen summera remisserna och undersöka hur den går vidare. Om regeringen driver igenom sitt förslag kommer lagstiftningen att börja gälla den 1 juli i år.
FAKTA: Rehabiliteringskedjan
Upp till tre månader:
- Du är sjukskriven och kan sköta ditt vanliga jobb. Sjukpenning betalas ut. Samtidigt undersöks om kan återgå till ditt gamla jobb eller omplaceras på arbetsplatsen.
Upp till sex månader:
- Det framstår som klart att du inte kan återgå till din gamla arbetsplats. Men du bedöms ha arbetsförmåga. Jakten på ett nytt jobb startar.
- Du saknar arbetsförmåga, väntar på operation eller har ”särskilda skäl” och får fortfarande sjukpenning.
- Du har arbetsförmåga, får inte längre sjukpenning och måste ta ett nytt jobb.
- Du förtidspensioneras (får sjuk- och aktivitetsersättning).
Efter ett år:
- Om du saknar arbetsförmåga efter 12 månader kan du ansöka om ”förlängd sjukpenning” som utbetalas som längst under ytterligare 18 månader.
- Du saknar arbetsförmåga och förtidspensioneras.
Läs också: nyhetsartikeln "Kritikerna blev för högljudda", 11/2 2008