Efter hård kritik från i stort sett alla håll beslöt regeringen i dag, måndag, att dra tillbaka förslaget om att begränsa sjukersättningen till 75 procent för alla.

– Regeringen kommer inte att genomföra den här takbegränsningen i sjukförsäkringen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

Bland annat svenska ILO-kommittén hade riktat skarp kritik mot regeringens förslag. En av huvudinvändningarna från ILO var att regeringen här tar ifrån löntagarna något som de har förhandlat sig till.

– Vi anser att det här strider mot den fria avtalsrätten. Det är konstigt att regeringen tycker att det går att tafsa på arbetsmarknadens parters rätt att sluta avtal, säger Lars Bengtsson, internationell sekreterare på TCO och ledamot i svenska ILO-kommittén, till LO-Tidningen.

Flera kritiker
Förutom ILO har bland annat Försäkringskassan tillhört dem som varit kritiska. I en kommentar till TT säger Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg:

– Det bygger på att man ska veta om en person har en privat försäkring. Uppger man inte det har vi ingen aning om det.

Fackföreningsrörelsen, arbetsgivarnas organisationer, hela oppositionen, fackliga moderater i riksdagen och en hel del andra har dömt ut förslaget.

Starkt beslut

När regeringens tillbakadragande av förslaget blev känt kommenterade bland annat också Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström beslutet. Han tycker att regeringen är stark när den lyssnar på kritiken.

Till TT uttrycker Fredrik Reinfeldt förhoppningar om att parterna nu tar ansvar för att försäkringarna inte motverkar regeringens jobbpolitik. Han erkänner också att det delvis är den hårda kritiken som får regeringen att dra tillbaka förslaget.

Läs också: ledaren "Nesan drabbar hela regeringen", 13/2 2008