/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/e_setterberg_0608.jpg
Elsie Setterberg

Rakt på med Elsie Setterberg, som är sjuksköterska, huvudinstruktör i hjärt-lungräddning och författare till boken Första hjälpen på jobbet.

Vad är skillnaden mellan första hjälpen på jobbet och första hjälpen hemma?

– Det är egentligen ingen skillnad, mer än att jag har tagit upp olyckshändelser och sjukdomar som arbetskamrater kan råka ut för. I boken kan man med enkla tumgrepp slå upp vad man ska göra i en akut situation. Sedan finns det en mer upplysande text som man kan läsa när man har tid.

Vilka akuta händelser är vanligast?

– Arbetsplatser ser ju så otroligt olika ut, från kontor till industri, till parkarbete. Men jag tar upp fallskador, benbrott, brännskador, allergi, hjärtinfarkt, stroke, kramper med mera. På arbetsplatser med särskilda risker har ju arbetsgivarna skyldighet att informera om dem och vidta förebyggande åtgärder.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter måste det finnas tillräckligt många på arbetsplatsen som kan ingripa och ge första hjälpen. Varför räcker det inte att ringa 112?

– För en ambulans tar det kanske tio minuter upp till en timme att komma. Men om inte hjärta och andning fungerar kan hjärnan skadas redan efter tre fyra minuter. Så arbetskollegernas kunskaper kan vara avgörande. Man ska se till att personen kan andas, stilla blödningar och kanske behöver man ge hjärtkompression.

Hur ska man vara som person för att klara det här?

– Alla kan. Min erfarenhet är att människor reagerar med ryggmärgen. Personer som varit jätterädda för blod till exempel, har gjort precis rätt. Först efteråt blev de rädda. Jag tror att vi har en kapacitet som vi inte vet om. Men vi rekommenderar alla att gå en utbildning i hjärt-lungräddning, det är en trygghet. Boken kan vara ett komplement.

Läs också: artikeln "Dödsolyckorna ligger kvar på hög nivå", 8/2 2008