/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/e_u_sonnegard_0608.jpg
Statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

1,5 miljoner svenskar befinner sig – enligt regeringens definition – i utanförskap. Antalet minskar, och statssekreterare Eva Uddén Sonnegård vill inte kalla läget för massarbetslöshet.

Beror minskningen av utanförskapet på regeringens politik? Att arbetslösheten minskar i högkonjunktur är ju inte så oväntat.

– Ja, jag menar att det visar resultatet av regeringens politik, säger Eva Uddén Sonnegård på arbetsmarknadsdepartementet. Men vi kan inte avgöra exakt hur mycket som beror på konjunkturen och hur mycket som beror på regeringens reformer, det kan forskningen slå fast först om tio år.

– Det bästa sättet att utvärdera regeringens arbetsmarknadspoli-tik är att observera att väldigt många människor får jobb nu, väldigt många sjukskrivna kommer tillbaka till arbetet, antalet personer i arbete ökar väldigt mycket och antalet arbetade timmar ökar mer än vi någonsin sett.

När var femte svensk står utanför arbetsmarknaden råder massarbetslöshet sa Sven Otto Littorin i en intervju efter valet. I dag är regeringens utanförskapsmått nära 25 procent (var fjärde svensk).

Är det massarbetslöshet i Sverige?

– Ja, det är ju så att om människor inte har ett jobb så råder det arbetslöshet. Och i det här fallet är det många olika grupper som inte får jobb.

– Vi strävar efter att nå full sysselsättning, men just nu är vi långt därifrån. Nu ökar antalet personer i arbete, men vi behöver några hundratusen till för att vi ska komma något så när nära någon slags full sysselsättning.

Så att enligt din uppfattning råder det alltså massarbetslöshet?

– Jag är ju forskare i grunden så jag klär inte siffror i den typen av uttryck. Jag säger att vi är långt från full sysselsättning.

Läs också: artikeln "1,5 miljoner svenskar i utanförskap", 7/2 2008


Peeter-Jaan Kask

Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen