Rådslag gav både ris och ros
Socialdemokraterna bjöd i dag, onsdag, in fackliga representanter, forskare och generaldirektör till konferensen Arbetslivets villkor på partihögkvarteret i Stockholm. Inte oväntat fick den borgerliga regeringen en del kängor.
– Det är ett stort systemskifte som sker, sa Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande.
Hon nämnde bland annat nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, avskaffandet av stödet för att utbilda regionala skyddsombud samt det nya förslaget att sjukskrivna ska prövas mot hela arbetsmarknaden redan efter ett halvår. Hon riktade också tung kritik mot bantningen av Arbetsmiljöverket.
– Vi har en lagstiftning som bygger på att en myndighet bevakar arbetsmiljön. Då behöver myndigheten resurser för att kunna göra inspektioner, sa hon.
Sätter nollvision
Från LO:s sida efterlystes bland annat en politik som tar nya tag i rehabiliteringsfrågor och sätter en nollvision för dödsfall på arbetsplatser. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg ansåg att rörligheten på arbetsmarknaden måste öka samtidigt som tryggheten behålls.
Han talade om inlåsningen på arbetsmarkanden.
– Särskilt inom offentlig sektor stannar många missnöjda kvar på sina arbeten, sa han.
En viktig utmaning för framtidens jobbpolitik var, enligt honom, att hantera de snabba förändringar som sker i dagens arbetsliv. Större företag ersätts av mindre, det blir vanligare med inhyrd personal, industrijobb ersätts med tjänstejobb och underleverantörerna blir fler.
Utsuddade gränser
Att hantera de snabba förändringarna i arbetslivet betonade även Uppsalaforskaren Michael Allvin och TCO:s ordförande Sture Nordh. Båda tyckte sig se hur gränserna mellan arbetsliv och fritid suddas ut.
– Vem har varit med om att snabbläsa godnattsagor för sina barn? undrade TCO-ordföranden retoriskt.
Han talade, som många gånger förr, om att politik till viss del ska handla om att underlätta för vanliga familjer att lägga det så kallade livspusslet. På hans önskelista fanns även en stor utbildningssatsning.
– Vi behöver ett kunskapslyftet 2.0, sa han.