Sänkt skatt föranleder inget jubel
Sju av tio i LO-opinion har inte fått inkomstskatten sänkt med en tusenlapp.
I januari 2007 sänktes inkomstskatten för första gången genom jobbavdraget. Regeringen talade om att det skulle få opinionen att vända.
Sedan dess har raset i opinionsmätningarna fortsatt. De nya skattesänkningarna i januari i år lär inte ändra på det.
Åtminstone inte att döma av den vanligaste reaktionen i LO-opinion: likgiltighet.
– Jag tjänar för lite så jag tillhör inte regeringens skattetabeller, som någon uttrycker det.
En och annan har kollat sina lönebesked och vet exakt, en och annan är förbannad på skatter och avgifter som höjts, men majoriteten verkar inte vara särskilt intresserade av inkomstskatten.
De flesta svarar att de inte har fått det bättre
De flesta är övertygade om att de i varje fall inte har fått det bättre sedan valet 2006. Och de som svarar att har fått det bättre lägger till att det beror på avtalsrörelsen och höjd lön – inte på sänkt inkomstskatt.
Leif Rubensson, undersköterska på Almagårdens servicehus i Vindeln och aktiv i Kommunal, är en av dem som har fått den där tusenlappen i sänkt inkomstskatt.
– Men regeringen har samtidigt ändrat regelverket för bilförsäkringen, hemdatorn och a-kassan. Resultatet blir att min ekonomi är oförändrad.
”Vi lever statarliv förgyllt med kattguld”
Bo Sigvardsson, processoperatör på Iggesunds bruk och aktiv i Pappers, har fått det sämre. Och han är förbannad:
– Inte fan har det blivit något kvar i plånboken. Bensinen kostar tolv kronor litern, a-kassan kostar 4 000 spänn om året och elen har fördubblats på några år. Vi lever ett statarliv förgyllt med kattguld. Det är väl inte meningen att arbetare ska ha mer än näsan över vattenytan. För att gå plus ska man bo i Danderyd eller på Östermalm, resonerar han.