Brunnsviks folkhögskola är i kris. Sex anställda är varslade om uppsägning och skolan kan få svårt att klara sig.

Brunnsviks folkhögskola används i stor utsträckning av fackföreningar och andra organisationer inom arbetarrörelsen för korta utbildningar. LO har dock beslutat att lägga all sin fackliga utbildning på Runöskolan, norr om Stockholm. På Brunnsvik finns dessutom långa folkhögskoleutbildningar.

Allmänna nedskärningar
LO:s kanslichef Kjell Ahlberg är styrelseordförande för Brunnsviks folkhögskoleförening. Han säger att antalet kortkurser har halverats i år. Det tror han beror på det slopade stödet för kortidsstudier och på att fackens ekonomi försämrats.

– Den dåliga beläggningen gör att det inte finns någon ekonomisk bärighet för 2008, säger Kjell Ahlberg.

Han säger att det blir svårt för skolan att leva kvar i nuvarande form om inte fler kortkurser förläggs till skolan.  Men då handlar det inte om nedläggning, tror Kjell Ahlberg, utan om rekonstruktion. Det skulle kunna innebära att de långa folkhögskoleutbildningarna
fortsätter i andra lokaler.

Inget nytt
Skolans ekonomi är dålig sedan tidigare. Under tre år, 2004 till 2006, gick verksamheten med förlust och skolan låg drygt fem miljoner kronor back. 2007 vändes förlusten till en vinst på runt en miljon genom besparing. Det ekonomiska resultatet ligger dock fortfarande på minus och det gör att det inte finns några pengar att ta av.

De sex uppsagda är kursadministratörer, vaktmästare och städpersonal. Skolan har nu 47 anställda.
LO-Tidningen har utan framgång sökt företrädarna för personalens fackliga organisationer på Brunnsvik.

FAKTA:
Brunnsviks folkhögskola startades 1906 och är landets äldsta rörelsefolkhögskola. Den ligger sju kilometer norr om Ludvika. Skolans huvudmän är i dag ABF och LO.