Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Sverige måste jobba för att inte förlora

Än så länge står sig Sverige bra i konkurrensen. 2007 blev ett rekordår för investeringar över hela jorden och Sveriges andel är fortsatt hög, både när det gäller svenska investeringar i utlandet och utländska investeringar i Sverige.

– Men vi ser trender som kan bli oroande när vi jämför med hur andra länder agerar, säger ISA:s generaldirektör Kai Hammerich.

Myndigheten Invest in Sweden Agency (ISA) har jämfört Sverige med sex andra västländer, Kanada, Danmark, Finland, Storbritannien, Irland och Nederländerna. Trenden är att Sverige förlorar huvudkontor och tappar marknadsandelar i strategiska sektorer som IT och läkemedelsindustrin.

Fyra försla
Enligt ISA måste fokus därför riktas mot forskning och utveckling, expertkunskaper och utbildning. Rapporten lämnar fyra konkreta förslag till regeringen. Det främsta är att sänka bolagsskatten från 28 till 25 procent, genomsnittet för EU-länderna.

– Det har länge talats om att bolagsskatten är på väg ned inom EU, och nu ser vi att det verkligen sker, säger Kai Hammerich.

Två förslag går också ut på att locka hit kompetens. Dels bör expertskatten förenklas och förlängas till fem år. Expertskatt innebär att utländska experter bara behöver betala skatt för maximalt 75 procent av sin inkomst. Dels vill ISA att regeringen sänker arbetsgivaravgifterna för personal som arbetar med forskning och utveckling på samma sätt som man sänkt den för personal inom vissa tjänstebranscher.

– Företagen ser främst till kompetens när de rekryterar sådan personal, men i konkurrens med andra länder om var man ska förlägga sin forskning spelar också de sociala avgifterna in, säger Kai Hammerich.

Krävs större ansvarstagande
Vidare vill ISA att beskattning av riskkapital från utlandet ska beskattas i det land investerarna kommer ifrån och inte i Sverige. Generellt är andemeningen i ISA:s rapport att politikerna måste ta ett större ansvar för att främja investeringar från och till Sverige. I flera andra länder ser ISA en samverkan mellan det offentliga och det privata näringslivet, och anser att även Sverige måste satsa mer på nationella utvecklingsprogram.

Investeringsfrämjande satsningar bör också bli en del av regeringens näringspolitik.

– Här kan man se ett nytt partnership mellan det offentliga och det privata, där andra regeringar agerar på ett sätt som den svenska regeringen inte alls gör, säger Kai Hammerich.

– Vi tror det är nödvändigt med ett större engagemang från regeringens sida. I botten ligger ju faktorer som tillväxt och sysselsättning, säger han.

Handelsminister Ewa Björling befinner sig just nu på en resa i Kiev i Ukraina. Hon säger att hon ska överväga förslagen, men vill ännu inte ge någon närmare kommentar.