Uppstickaren vill lyfta maktfrågor
Arbetsmiljö och en utveckling av hur arbetet organiseras måste bli en del av IF Metalls förhandlingsarbete. Problemet är att frågorna fått en undanskymd plats, tycker Tommy Thunberg.
Förhandlingsombudsman Tommy Thunberg och Veli-Pekka Säikkälä, chef för förhandlingsenheten, konkurrerar om toppjobbet som avtalssekreterare i IF Metall. LO-Tidningen försöker reda ut vad som skiljer kandidaterna åt. Mycket förenar dock de två. Ingen av dem förespråkar jämställdhetspott. Båda värnar om avtalssamarbetet inom LO. Båda kandidaterna vill lägga stora ansträngningar på att få samordningen med både LO och Facken inom industrin att fungera.
Men en verklig skillnad är att uppstickaren Tommy Thunberg lyfter fram nya prioritering av arbetsmiljön och det goda arbetet.
– Med ”lean production” håller belastningsskadorna på att komma tillbaka. Vi måste se till att stärka företagens konkurrenskraft samtidigt som vi värnar om arbetsmiljön och individens utveckling, säger han.
Tagit täten
Det handlar om makt- och inflytandefrågor, säger Tommy Thunberg när han konstaterar att arbetsgivarna i många stycken har tagit initiativet i utvecklingen av produktionen.
Hjärtefrågan för Veli-Pekka Säikkälä, förbundsledningens kandidat, är i stället lönebildningen – att se till att få en balanserad utveckling med reallönehöjningar och se till att inflationen inte äter upp lönepåslagen. För honom är industrins normerande roll i lönebildningen avgörande.
Men ingen av kandidaterna vill prioritera ner den andras huvudfråga:
– Självklart ska vi utveckla vårt förhandlingssystem. En del är att se till att alla klubbar ser skyddsombudens arbete som en del av det fackliga arbetet, säger Veli-Pekka Säikkälä om att lyfta fram arbetsmiljö och att facket ska vara med och utveckla arbetsorganisationen.
Industrin fortfarande först
Och Tommy Thunberg förklarar att han inte har någon annan uppfattning än Säikkälä när det gäller att industrin ska vara norm i lönebildningen.
En del som har nominerat Tommy Thunberg är kritiska till hur avtalsrådet hittills har fungerat. Avtalsmotioner har hänvisats vidare till förhandlingsdelegationerna och inte diskuteras i avtalsrådet. Det här vill Tommy Thunberg se över medan Veli-Pekka Säikkälä, som inte är så insatt i kritiken, säger att han är beredd att diskutera den.
Det finns också bland en del lokalt aktiva metallare uppfattningen att förbundet är toppstyrt och att det syns bland annat i just avtalsrådets funktionssätt. För dem kan Tommy Thunberg stå för en ny ledarstil medan Veli-Pekka Säikkälä kan uppfattas som den som står för det bestående.
Delar egenskaper
Båda kandidaterna är erfarna och arbetar med centrala förhandlingar. Veli-Pekka Säikkälä har dessutom erfarenhet av samarbete med de andra LO-förbunden, med tjänstemännen och med fack i andra länder. Lis Erixon, ordförande i avdelning 38 Mellersta Kalmar län, tycker att det är tråkigt att valet till avtalssekreterare har blivit infekterat. Hennes avdelning har uttalat sitt stöd för Thunberg.
– Men jag ska vara ärlig. Det här handlar om kohandel. På det här viset får vi stöd för våra egna nomineringar till förbundsstyrelsen, säger hon.
Valberedningen ska vara klar med sitt förslag till förbundsledning och förbundsstyrelse den 1 februari. I slutet på mars blir förslaget offentligt. Valen görs på kongressen i Stockholm i mitten av maj.
FAKTA: Tolv röster från seger
Veli-Pekka Säikkälä har nominerats av förbundsstyrelsen och nio avdelningar till posten som avtalssekreterare i IF Metall. Tommy Thunberg har nominerats av 25 avdelningar, och fick i veckan stöd av ytterligare fyra. Rent matematiskt saknar han i dag tolv röster för att bli vald.