Prognosmakarna famlar i mörkret
Annika Winsth |
Flera banker har de senaste dagarna lämnat dystra prognoser för den ekonomiska utvecklingen. Statliga Konjunkturinstitutet (KI) skriver ned sina siffror, men anser att läget fortfarande är starkt.
– Vi ser en allmän nedgång i alla sektorer men vi befinner oss ändå på en historiskt sett hög nivå, säger Roger Knudsen, chef för KI:s konjunkturbarometer.
Tillväxten blir 3,0 procent under 2008 och 2,8 procent under 2009, enligt KI. Det kan jämföras med Nordeas prognos från i måndags där tillväxten för de två kommande åren blir 2,1 och 2, 0 procent. Även Swedbank ligger lågt i år med 2,2 procents tillväxt, men är mer optimistisk när det gäller 2009 då tillväxten åter ökar till 2,8 procent. Samma skillnad syns när det gäller Riksbankens ränta, vilket kan få konsekvenser för hur bolånen utvecklas.
Räntan färdighöjd
Inflationen är just nu hög, 3,5 procent, och även om alla förmodar att den kommer att sjunka tror KI att Riksbanken måste höja räntan i ytterligare två steg redan i år Swedbank tror att räntan blir oförändrad i år men höjs när ekonomin åter tar fart under 2009. Och Nordea tror tvärtom att räntan är färdighöjd för den här perioden. Riksbanken kan till och med bli tvungen att sänka den, enligt Annika Winsth, senioranalytiker på Nordea.
– Måste jag välja tror jag det finns större risker på nedsidan, men för att de verkligen ska sänka räntan behövs att ännu sämre siffror kommer in, säger hon.
Inte heller om lönerna finns någon samsyn. KI skriver ned de förväntade löneökningarna till 4,4 procent från tidigare 4,6 procent.
Nordea, som tidigare legat på höga 4,9 procent, ändrar dock inte sin bedömning, trots de senaste siffrorna från Medlingsinstitutet som visar måttliga löneökningar.
Inte än
– Nej, vi tror att de låga löneökningar vi nu sett beror på att mycket ny arbetskraft har kommit in på arbetsmarkanden till lägre löner under 2007. Det kommer inte att ske i år, säger bankens chefekonom Jörgen Appelgren.
När det gäller jobben är prognosmakarna mer samstämda. Arbetslösheten hamnar runt 5,6 procent under de kommande två åren och sysselsättningen ökar men mattas av relativt kraftigt.