”EU-jurister ska hålla tassarna borta”
Sverige borde kräva ett särskilt undantag i förhandlingarna om EU-fördraget. Det är enda sättet att garantera den svenska modellen på arbetsmarknaden, enligt Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet stack ut hakan med ett nytt förslag under dagens riksdagsdebatt om den svenska modellens framtid på arbetsmarknaden. Alla partier sa sig vilja bevara den svenska modellen och enigheten var stor om att kollektivavtalens ställning kan räddas trots domen från EU:s domstol i Laval-målet. Allt som krävs är ändrad lagstiftning, men Vänsterpartiet höll inte med.
Josefin Brink, vänsterpartiets representant i arbetsmarknadsutskottet ville att Sverige i stället kräver ändring av EU.
– I stället för att diskutera vad vi ska ändra borde vi kräva att EU-juristerna håller tassarna borta från den svenska kollektivavtalsmodellen, sa hon.
Undantag är lösningen
Hon ansåg att regeringen skulle ställa krav på ett undantag för den svenska arbetsmarknadsmodellen i förhandlingarna om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, och påpekade att många länder framgångsrikt förhandlat fram undantag på olika områden.
– Vi har en utmärkt möjlighet att kräva ett juridiskt bindande avtal som klargör att EG-domstolen inte avgör när och hur svenska fack får vidta stridsåtgärder, och som klargör att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige, sa hon.
Josefin Brink tillade också att hon är förvånad över att arbetarrörelsen inte enas bakom ett sådant krav. Enligt Vänsterpartiet är det enda sättet att förhindra att EU:s domstol i framtiden fattar beslut som inskränker den svenska modellen ytterligare.
Populism
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, valde att inte bemöta kravet från vänsterpartiet under debatten, men kallade det efteråt för ett populistiskt och oseriöst utspel.
Inte heller socialdemokraterna stöder vänsterpartiets förslag om ett undantag i Lissabonfördraget.
– Det gagnar inte löntagare på sikt. Det är bättre att reda ut och göra klart den svenska modellen inom ramen för EU-samarbetet, då kommer den svenska löntagaren vara stärkt. Gör vi ett undantag och ställer oss utanför kommer vi ändå få tryck på det här, säger Sven-Erik Österberg som sitt i arbetsmarknadsutskottet för socialdemokraterna.